Nej, den här bilden visar inte amerikanska Skam – det är något helt annat

På flera håll i sociala medier har en bild spridits som ryktades vara den amerikanska versionen av Skam.


I december förra året kom nyheten att den norska succéserien "Skam" får en amerikansk version – redan nu i år.

– "Skam" har potential att bli en inflytelserik serie i Nordamerika, där vi inte har något liknande. Det visar att Norge och Skandinavien är i fronten på innovation och kreativitet, och jag är stolt över att vara med och göra "Skam" tillgänglig för en mycket större publik än idag, sa amerikanska tv-producenten Simon Fuller till NRK då.

Eftersom serien har fått en stor fanskara även utanför Norden så finns det stora internationella Facebook-grupper dedikerade åt Skam. I en sån grupp spreds i veckan en bild från Instagram som ryktades vara en bild på den amerikanska versionen av serien:

Facebook

Då började hatet att hagla med kommentarer som "jag gillar det inte alls", "billig kopia" och "varför måste amerikaner alltid förstöra allting".

Sanningen visar sig dock vara en helt annan. Bilden publicerades först av norska Elisabet Drøsdal i en stor norsk Skam-grupp på Facebook. Hon går på samma folkhögskola som personerna på bilden.

Facebook

– Bilden är taget från ett "rollebryllup" där vi fick utdelade roller. Rollerna utdelades av stipendiater (elever som bland annat anordnar aktiviteter på skolan, reds. anm.). De fick till det ganska bra tycker jag, säger hon till Nyheter24.

Ett "rollebryllup" är en norsk tradition som kan liknas vid ett rollspel. Under en dag får exempelvis elever utdelade roller som de ska klä upp sig som och sedan medverka vid exempelvis ett bröllop.

– Att bilden har spridit sig så pass mycket och att folk tror att vi är de nya skådespelarna är mest bara skoj. Jag hade aldrig trott att bilden skulle få så mycket uppmärksamhet. Det var ju egentligen bara en utklädnad, så vi blev definitivt överraskade. Men det måste ju betyda att vi liknar originalet, säger Vetle Malum, som är Isak på bilden, till Nyheter24.

Han får medhåll av sin klasskamrat som också pratat med Nyheter24.

– Det är ju mest roligt att det har spridit sig så mycket att folk tror att vi är de amerikanska skådespelarna, säger Pauline Fiskaa som är Noora på bilden.

När bilden delades i den norska Skam-gruppen blev den snabbt populär och har i nuläget över 570 reaktioner med kommentarer som "vad grymt" och "sjukt likt!".

Facebook

NRK

Det är sådant som händer när fansen skriker efter säsong 4, men var källkritiska hörni!

Se också okända bilder från när Skam-skådisarna var unga – eller läs om tunga teorier till vem som blir huvudkaraktär i säsong 4.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är de lika originalen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.