Pater Wahlbeck
1 av 3
Pater Wahlbeck - Foto: SVENSKA DAGBLADET
Medverkade i Let´s Dance tillsammans med Maria Bild 2010.
2 av 3
Medverkade i Let´s Dance tillsammans med Maria Bild 2010. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Wahlbeck, 1991.
3 av 3
Wahlbeck, 1991. - Foto: SCANPIX SWEDEN

"Det är egentligen helt ofattbart att jag inte har en egen talkshow"

Nyheter24 pratar med Peter Wahlbeck om att vara betraktad som galen, varför han inte har en egen talkshow och om hur det känns att plötsligt vara äldst på scenen.


Om att vara rolig:

Wahlbeck är inne på att man måste ha en viss grundtalang för att kunna vara rolig.

– Det ungefär som att spela fotboll, man måste ha ett bollsinne. Men en av anledningarna till att det går så bra för komiker som kanske inte är speciellt naturbegåvade är att ju att svenskarna är så artiga.

Han påpekar också att många komiker är alldeles för förutsägbara. Dock aldrig han själv.

– Nej, jag tycker att jag är någon form av naturbegåvning.

Har digitaliserat hela TV für alle

Wahlbeck pratar om att redan på 90-talet så var tanken att "TV für alle" gjordes för en "framtida internationell marknad".

Och nu är det framtiden. Därför har hela serien digitaliserats, på egen bekostnad.

– Jag pratar faktiskt inte strunt utan jag tror att med lite redigering, lite ljudbearbetning, ljudbearbeting så tror jag att av de 16 timmar som vi gjorde då så kan man få ut en cirka 10 timmar jävligt bra teveserie som är gångbar internationellt, säger han.

När man intervjuar eller skriver om Peter Wahlbeck så måste han benämnas som "galen" eller kontroversiell. Det verkar stå i någon form av handbok. Men hur hamnade han där egentligen?

– Det där med att hamna i olika fack, det gör man i Sverige, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Alla gör det. Nån är den arge, nånär den arge snickaren, nån är den sure. Magnus Betnér är denarge politiske. Så det blir så att man hamnar i olikafack.

Och du blev den galne?

– Ja, jag är helt enkelt den galne. Det har jag hört hela livet. Men tyvärr stämmer det inte, jag hade gärna varit den galne komikern.

Du blir aldrig sugen på att baraflippa ur fullständigt då och gå in i rollen totalt?

Om jag hade varit ekonomiskt oberoende då hade jag kanske kunnat ta mig lite större friheter. Men man måste sköta sig när man har det som ett yrke.

Tycker att folk sticker huvudet i sanden

Till exempel i rollen som föreläsare, eller ståupp-föreläsare om man så vill. Wahlbeck föreläser mycket om retorik samt om miljö och hälsa. Men alltid på ett komiskt sätt, för att som han säger "undvika att folk ska somna". En ständig upprepning kring olika miljöfrågor som han menar att alla känner till men ingen vill kännas vid. Så han tar sig rollen av att vara den som påminner. Något som låter som en ganska hopplös uppgift.

– Jo, det känns väl hopplöst kanskeför många djur som inte mår så bra. För dem är det nog merhopplöst. Om man ska gå på djupet när detgäller miljöproblem så står ju mänskligheten inför enormaproblem eftersom att vi blir fler och fler människor som ska dela påmindre och mindre odlingsbar mark. Det är det stora problemet. Jagtror inte att dagens ungdomar fattar att inom 25 år så kommer vikanske att vara dubbelt så mycket människor och det kommer att ledatill oerhörda omställningar. Det alla håller på med egentligen äratt sticka huvudet i sanden.

Det låter som ett tydligt politiskt engagemang men Wahlbeck vill inte se det det så. Även om det hade varit en intressant syn att se honom inom just politiken.

– Jag hade gärna valt politiken men nuär det för sent. Man har ju jobbat svart för mycket och hamnat för många gånger i fyllecell så nu är det kört.

Det hade inte sett så bra ut kanske...

– Det skulle säkert gå bra att komma enbit inom politiken men sen skulle någon journalist börja rota ochdå är man körd. Då är man stekt.

"Att jag inte har ett sånt program är helt oförståeligt"

Ändå har det mesta kommit fram genom åren. Trots det hade Wahlbeck inte haft något emot att vara mer känd.

– Nej, jag tycker att det är roligt. Jagskulle vilja vara det ännu mer. Nu är man ju någonslags c-kändisi sammanhanget. Det hade varit kul att ta steget upp till a-ligan. Det är egentligen helt ofattbart att jag inte har en egen talkshow, för det tror jag att jag hade klarat av väldigt bra.

Har du testat att pitcha in det?

– Nej, det ska man inte behöva om man är Peter Wahlbeck liksom. Jag brukar säga att det krävs proffs för att se ett proffs, och det behövs talanger för att se en talang.

Han går vidare med att prata lite om en talkshow. En klassisk talkshow med stand up, gäster och sketcher.

– Att inte jag har ett sånt program är egentligen helt oförklarligt.

Ett framtidsmål kanske?

– Nu är det för sent.

Du pratar mycket om att det är för sent?

– Jag har bara 15 år kvar till pensionen. Jag är en gammal man nu.

Dessutom så anser han sig redan ha gjort sitt. "TV für alle" som Wahlbeck gjorde tillsammans med Mikael Ericsson under 90-talet anser han vara "komplett teve".

– Jag och alla vi som höll på med "Füralle" sopade mattan med allt och alla och gör det fortfarande. Efterdet behöver man inte göra så mycket mer.

Blir bättre med åren

Han säger också att hela tevebranschen gått i stå, att det inte görs något nyskapande längre. Till viss del eftersom att klimatet är för snällt och till viss del för att de unga talangerna inte får chansen. När det gäller stand up så är det dock en given sanning att man är som bäst mellan 50 och 60, säger han.

– Jag har aldrig varit så bra som nu.

Samtidigt påpekar han hur bra de komiker som kommit fram under senare år, och där med fått längre träning inom stand up kommer att vara när de själva når den åldern.

– Tänk dig en kille som Johan Glans närhan är 50. Det kommer att vara helt makalöst. Det är jag heltövertygad om.

Själv tänker han göra som bland annat Glans och sätta upp en längre soloshow. Den är skriven och han har redan testat den i Danmark "där ingen sitter och filmar med sin mobil" men innan det kan bli aktuellt kommer han att vara en del av RAW summer fest, den största stand up-showen någonsin i Sverige. Där han trots det stora antalet komiker får finna sig i att vara äldst.

– Det är helt ofattbart. Det är nästan surrealistiskt. Eller det är faktiskt helt surrealistiskt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!