Henrik Eriksson är nyhetschef på Nyheter24.
Henrik Eriksson är nyhetschef på Nyheter24.

Sex sverigedemokrater hänger på en skör tråd

Detta är Henrik Erikssons kolumn vecka 33.


Henrik Eriksson

Henrik Eriksson är nyhetschef på Nyheter24.se.

Följ honom på twitter @erikssonhenrik

Det börjar som det brukar göra med ett samtal. Hen presenterar sig och berättar sin agenda. Jag sitter tyst och lyssnar, tar några anteckningar och försöker få min källa att känna sig så bekväm som möjligt. Den här gången handlar det om sex sverigedemokrater. Eller snarare en styrelse som fått nog. 

På SD Syd:s senaste styrelsemöte stack nämligen en punkt ut från dagordningen: "Faktura från Dustin". 

Punkten handlar om att den kontroversielle sverigedemokraten Jens Leanderssons beställt en hårddisk och sedan skickat fakturan till partiet. Något som de sex alltså ogillade starkt. Två förslag lades sedan fram, varav det senare yrkandet vann med siffrorna 6-4: "Att polisanmäla Jens Leandersson".

För er som inte är insatta i Sverigedemokraterna kan det tyckas underligt att SD Syd:s styrelse vill polisanmäla en av sina egna. Men för den lite mer påläste är det inte alls konstigt. Jens Leandersson har nämligen många ovänner inom partiet. Och det vet han om. 

Han har nämligen tidigare anklagats för att ha örfilat nuvarande ordförande Mikael Eskilandersson, beskyllts för att försöka sno åt sig partibidraget och slutligen kallat sina partikamrater för "horor" på årsmötet i mars tidigare i år.

– Det är ingen hemlighet att det finns meningsskiljaktigheter i vårt distrikt. Människor är beredda gå över lik, sa Jens Leandersson när jag ringde upp honom i tisdags och berättade om att hans partikamrater vill polisanmäla honom.

Trots att de sex vann röstningen hänger de på en skör tråd i dag. Det är nämligen starka krafter (läs partisekreteraren Björn Söder) som vill att styrelsen ändrar sitt beslut. 

Den 26 augusti håller SD Syd ett nytt möte. Inför mötet har styrelsen fått information från Mikael Eskilandersson. I interna dokument skriver han om att "detta ärende inte beretts tillräckligt" och att "vi bör också tänka på att vårt beslut i detta ärende riskerar att få långtgående konsekvenser för flera parter".

Eskilandersson är också en av dem inte vill polisanmäla. Björn Söder har enligt mina källor kallat ett sådant agerande för "politiskt självmord". Och det har styrelsen också fått veta via ett mejl från Söder, en person som de flesta tycks vara rädda för.

Oavsett vad som händer med de sex, kommer konflikterna med all sannolikhet att fortsätta. De senaste "skvallret" (som Sverigedemokraterna själva vill kalla det) är att Jens Leandersson vill bryta sig ur SD Syd. Bli därför inte förvånad om ni läser om nybildade SD Öresund inom en snar framtid. Kom då ihåg var ni läste det först.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!