Henrik Eriksson är nyhetschef på Nyheter24.
Henrik Eriksson är nyhetschef på Nyheter24.

Enköping - Sveriges närmaste stad?

Vad vore en kommun utan en slagkraftig slogan?


Henrik Eriksson

Henrik Eriksson är nyhetschef på Nyheter24.se.

Följ honom på twitter @erikssonhenrik

När jag gick i grundskolan åkte vår familj på långa bilsemestrar upp till släkten i Luleå under sommarloven. En resa på ungefär 100 mil från Mariefred där jag är uppväxt. För er som inte vet var Mariefred ligger kan jag berätta att det är en stad, trots att det bara bor runt 5 000 personer där, i Strängnäs kommun. För att åka till Luleå kan man välja två vägar. Antingen via Stockholm eller Strängnäs. Åker du via Strängnäs så välkomnas du av en stor skylt där det står: "Dynamisk idyll / De gula rosornas stad". 

Vadå stad? Vadå idyll? Kommunen består ju inte bara av Strängnäs utan även Mariefred, Stallarholmen och Åker. Och där finns det ju inte så många "gula rosor". Och om vi ska vara helt ärliga. No offence Åkersbor. Er ort är inte särskilt "idyllisk". 

Men jag kan ändå förstå dem. Strängnäsborna alltså. De har alltid agerat och tyckt att de är lite finare, lite bättre och har väl därför inte brytt sig om att fråga Mariefred, Åker eller Stallarholmen vad kommunen ska ha för slagkraftig slogan. Ta Enköping som exempel. "Sveriges närmaste stad". Ja, visst är det nära till Stockholm, Västerås, Örebro, Eskilstuna och Uppsala men är det verkligen därför man besöker just Enköping? För att det är nära till allt annat. Nej, jag tänkte väl det.

På vägen upp till Luleå passerar man väldigt många kommuner. Välkomstskylt efter välkomstskylt svischar förbi. Bilresan är lång och tar väl ungefär 15 timmar, om jag minns rätt. Men när man kommer till skylten: Umeå - "Björkarnas stad" är det inte långt kvar till målet. Och på något konstigt sätt blev jag alltid glad där i baksätet. Det är dock oklart om det berodde på skylten eller att den långa bilresan snart var över.

Däremot finns det andra välkomstskyltar jag skrattar högt åt. Och ni har säkert era egna favoriter.

Här är några av mina:

Säter: "Jag är tokig i Säter / En liten kommun med stora möjligheter" (Förmodligen är Säterborna de enda)

Tibro: "Sveriges möbelcentrum" (Nu blir Kamprad sur)

Arboga: "A som i Arboga / Plats för inspiration" (Sjukt inspirerande)

Degerfors: "Offensiva Degerfors / Mer än stål och fotboll" (Borde ni inte byta slogan nu när Mål-Otto lagt av?)

Eskilstuna: "Den stolta Fristaden" (För kriminella? Med tanke på senaste tidens skjutningar)

Åsele: "Dit vägarna bär" (Jo jo)

Trosa: "Världens ände" (Har vi kommit rätt nu?)

Surahammar: "För barnens skull / Din tugga av det sura äpplet" (Vem gillar något som är surt?)

Karlsborg: "Sveriges reservhuvudstad" (Seriöst? "Vätterns pärla" skulle vara bättre) 

Sajten klav.se har listat ännu fler exempel. "Dalarnas Schweiz" och "Norrlands Hawaii" är två av de 237 officiella slogans som finns i dag. Lås oss hoppas att de som styr i de resterande 53 kommunerna väljer med omsorg. Och inte under en sjöfylla med Vanheden-dyrkare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!