Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson.

"Hur är det egentligen med demokratin i Riksidrottsförbundet?"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om Champions League, 51-procentsregeln i svensk idrott och att Riksidrottsförbundet inte lyssnar på sina medlemsförbund.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. Han är även vice ordförande i Järnkaminerna - Djurgårdens officiella supporterförening. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

På både tisdags- och onsdagskvällen tittade jag på Champions League-fotboll. Jag blev glad att se hur den tyska pressfotbollen gått ikapp och sprungit förbi den spanska tråka ut med kortpassningar-fotbollen.

Med allra största sannolikhet blir det en heltysk Champions League-final. En match mellan två medlemsägda föreningar från ett land där man lyssnat på supportrarna.

Hemma i Sverige var det en annan nyhet som slog ned som en bomb för många fotbollsintresserade svenskar. Riksidrottsförbundet ställer sig bakom förslaget att låta varje enskilt förbund bestämma om 51-procentsregeln - att en förening ska ägas till minst 51 procent av medlemmarna. Vill exempelvis hockeyförbundet ta bort regeln kan det då bli fallet.

RF-ordföranden Karin Dreijer Mattssons besked kom som en chock för de som i månader slagits för att just deras fotbollsförening ska bevara 51-procentsregeln och på så sätt garantera demokratin i svensk fotboll. Glädjande nog ledde det till att föreningen Svensk elitfotboll, Sef, röstade igenom ett krav på att behålla regeln.

– Vårt mandat har inte förändrats för att några fotbollsklubbar har ändrat sig, säger Dreijer Mattsson till Aftonbladet.

Dagen efter följde hon upp med det här uppseendeväckande uttalandet, till samma tidning:

– Om man alltid ska ha 100 procent fakta bakom alla förslag som läggs fram så skulle vi hamna 50 år tillbaka i tiden, både inom idrotten och i Sverige i övrigt.

På långfredagen gick 35 av 69 specialförbund ut på DN Debatt med att de vill behålla 51-procentsregeln. Elitfotbollen har också sagt sitt. Ändå har vi ett riksidrottsförbund som säger sig ha mandat att gå emot fler än hälften av specialförbunden.

Vi har trots allt fortfarande föreningsdemokrati i Sverige. Frågan är hur det står till med demokratin i Riksidrottsförbundet?

Tillbaka till de där Champions League-semifinalerna. De bevisade inte att medlemsägda föreningar innebär sportsliga framgångar. Däremot bevisade de att en förenings chanser att lyckas internationellt inte försämras bara för att den är ägd till minst 51 procent av dess medlemmar.

Vi behöver alltså inte offra vår nästan unika föreningsdemokrati för ett blåögt hopp om att Roman Abramovich ska satsa blodiga oljepengar i svensk fotboll eller hockey.

#Bevara51.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!