- Foto: Privat och Luca Bruno/AP Photo

Spara pengar som student – med 5 vassa knep

Det kanske inte låter särskilt kul att leva snålt men det kan komma att bli en nödvändighet för många. Här kommer fem tips på hur du kan hålla nere utgifterna och samtidigt som du kan unna dig att lyxa till det då och då.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Inflationen ser inte ut att försvinna på ett tag; enligt Statistiska Centralbyrån ligger livsmedelspriserna på samma nivå som i mars. Med två år på universitet i ryggen vill jag dela med mig av några tips och tricks hur man kan dra ned på utgifterna.

Här kommer fem tips för att spara pengar – direkt från en student:

Hitta DIN stil i second-handbutiken

1. Matlådor – Ju fler matlådor desto bättre. Du sparar pengar och slipper fundera på vad du ska äta varje dag. 

2. Ät vegetariskt – Du har säkert hört det förr, men genom att hålla en vegetarisk kost sparar du pengar. Hitta andra proteinkällor, till exempel havregryn, bönor och linser. Eller om man vill lyxa till det lite – ägg.

3. Handla second-hand – Det här är min personliga favorit. Se över dina inköp – är det föremål som du lika gärna kan handla i andrahand? Second-handinköp kan kräva mer kreativitet men det är också en del av charmen med det hela. Varför inte hitta ny-gamla kläder och skaffa en unik stil? Eller inreda med prydnader från 70-talet?

4. Åk kollektivt – Att åka kollektivt till jobbet kan vara mer besvärligt än att ta bilen men du sparar pengar. Om du dessutom väljer att skaffa ett busskort kan du enkelt se över kostnaden för transport under en viss tid.

5. Planera, planera, planera! – Den absolut viktigaste punkten. Planera dina inköp. Skaffa dig en överblick över hur mycket pengar som går åt varje månad och vad som kan dras ned på. Ingen vet bättre än du själv vad som är nödvändigast för dig.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!