Hanna Fridén: "Säg ifrån när mobbningen breder ut sig"

KRÖNIKA. Hanna Fridén tror att mobbning och häcklande inlägg på internet går att stoppa om man bara höjer rösten och säger ifrån när man ser dem.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På söndagen skrev jag ett inlägg om en tjej som fångats på bild i publiken från Melodifestivalen. Hon hade hår i armhålorna och en mobbnings- och hånkampanj sattes raskt igång på Facebook.

Efter att jag skrivit mitt inlägg tog bilduppladdaren ner tråden, även om han och de andra inblandade dessvärre inte såg något fel i sitt tilltag. Men tråden låg uppe på Facebook länge innan vi fick ner den. Många mailade trådstartaren och vädjade till hans empati. Bilden anmäldes till Facebook. Folk kritiserade tilltaget i tråden samt delade bilden med orden att det inte var okej att mobba. Inget av detta fick någon i tråden att sluta håna och hata - och det här är problemet med nätmobbning: vad gör man åt det? Hur får man bort det?

Nu talar jag inte om nätmobbning av det slag vi uppmärksammat mycket i media den senaste tiden. Kändisar som, när de får kritik, kallar detta får mobbning. Den kritiken är förvisso ibland av extremt osmaklig natur och jag förstår om man blir ledsen men jag är skeptisk till att kalla det för mobbning. Men när det handlar om en person utan möjlighet att slå tillbaka, en privatperson utan stora mediakanaler: Då är det riktig mobbning.

Det är svårt att säga i hur stor skala det sker. Att det är stort, och större än när jag var ung, är däremot enkelt att konstatera. När jag var i mina tidiga tonår hängde jag och mina kompisar på ett internetcommunity vid namn Skunk. Där fanns diskussionsgrupper som man kunde publicera bilder i och såklart fanns en hel del som handlade rätt och slätt om att skriva elaka saker om människor folk tyckte var fula, dumma eller bara ogillade.

Då var det, tack och lov, främst kändisar eller blandade bilder man hittat utomlands. Oftast var det ingenting som den utpekade kunde komma i kontakt med, och i ärlighetens namn var det aldrig i såhär stor skara. Om någon fick 3 svar på en bild var det mycket.

I dag är det 3 000. Eller 30 000. Budskapet är detsamma, men siffrorna skiljer sig rejält.

Vi snackade om nätmobbning då och vi snackar om nätmobbning i dag men det finns en hopplöshet i att människor inte vet hur man hanterar det. Inte så konstigt, mobbning som sker utanför internet har alltid funnits och inte ens det kan vi hantera. Men precis som det är enklare att sprida en hånkampanj på nätet så är det också enklare att faktiskt ryta ifrån och sätta stopp på det. Den enkla spridningen funkar ändå åt båda hållen.

Att snacka med nätmobbarna har sällan en effekt. Folk gör det för ett det är ett enkelt sätt att ge sig själv uppmärksamhet och popularitet. Det känner sig extremt bekräftade när alla hejar på och det finns få saker som sluter ihop människor så tätt i en grupp som att tillsammans hata och häckla en utvald individ. Det är enkelt och befriande för människor. Folk som arbetar med PR vet att det enklaste sättet att få med människor i en kampanj att utse en individ man riktar allt hat mot. Det är samma fundament som Konyfilmen som spreds i förra veckan vilar på. Men när det sker i mobbningssyfte är det illa och tragiskt.

Men om vi alla tar vårt ansvar, skakar av oss de spärrar som hindrar oss från att lägga oss i och i stället för att titta och bedrövas säger ifrån, säger att det är fjantigt, pinsamt och förjävligt elakt: Då kommer inte responsen vara positiv, då kommer den vara negativ. Det där enkla hatet och vägen till popularitet kommer att försvinna och det kommer inte vara kul att göra det längre. I stället kommer det bli en jäkla plåga att försöka mobba människor.

Så nästa gång när du ser det hända: Tänk inte bara på hur hemskt det är, säg det! Och få dina vänner att haka på.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för Tyskland, Europas ekonomiska motor, enligt bedömare. Det månatliga Zew-indexet uppgick i februari till 31,7 jämfört med 19,9 föregående månad. Det var dessutom högt över marknadens förväntningar som låg på 20,5. Indexet mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.