Hanna Fridén: "Därför funkar inte sjukförsäkringen"

KRÖNIKA. "Minns ni vilken fråga Moderaterna drev som hårdast innan regeringsskiftet år 2006?"


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det fanns en fråga som fick mig att känna stor sympati för dem. Inte nog för att rösta på dem men jag uppskattade att den lyftes. Det rörde sjukförsäkringen, att göra det enklare för de som vill jobba - och även att inte sjukpensionera i för stor mån.

Sjukförsäkringen baseras på en procentsats av inkomsten året tidigare. Regelverket funkar så även om du arbetat heltid hela ditt vuxna liv och betalat skatt.

Jag har två närstående som drabbats väldigt negativt av det här. Båda egenföretagare. Den ena drabbades av grå- och grönstarr men trodde att den stegvis försämrade synen enbart var ett ålderstecken. Hon fortsatte arbeta så gott hon kunde, trodde att det skulle bli bättre och kunde inte släppa sitt företag då det skulle innebära personlig ekonomisk ruin. När hon fick läkarhjälp var hon så blind att läkaren inte förstod hur hon över huvud taget kunde ta sig fram. Hon opererades men var fortfarande dålig och blev till slut sjukskriven.

Men hon kunde inte sjukskriva sig. Under tiden hon varit nästan blind och försökt jobba hade jobbet gått sämre, hon fakturerade mindre och den sjukförsäkring hon skulle fått ut skulle knappt täcka något alls. Därför var det en fråga jag kunde relatera och hoppades man skulle göra något åt, till exempel  genom att basera det på de tre senaste årens inkomst eller någon annan lösning som inte innebär att man straffar människor som försöker arbeta.

Men det hände inte och för ett tag sedan fick jag gå igenom samma sak själv. Jag har en tarmsjukdom sen tidigare. En allvarlig sådan men som jag kan hantera. Jag fick den när jag var 19 år gammal. Den blev värre för två år sedan igen. Men med tanke på att jag kunnat hantera det första omgången och fortfarande kunnat jobba var det också det jag försökte. Jag är en individ som mår bra av att arbeta och aktivera mig, att ta det lugnt passar inte mitt psyke. Om jag inte aktiverar mig hamnar jag lätt på ett dåligt mentalt plan.

Det var dock inte lika enkelt den här gången. Skadan var större. Den var allvarligt infekterad. Jag gick runt i över ett halvår och det blev värre och värre. Jag försökte arbeta, men som ni förstår gick det inte lika bra som om jag varit frisk. Jag är frilansare, egenföretagare, det passar mig bra som person för jag vill sätta mina egna regler och rutiner – men mot slutskedet innan jag blev 100% sjukskriven var jag sängliggande 14 timmar om dygnet för att jag var så sjuk.

När jag gick igenom det här med läkare och tog det vidare för att få bli sjukskriven blev jag ännu en gång i mitt liv påmind om hur systemet fungerade. Under året jag varit sjuk hade min inkomst varit väldigt låg och sjukpengen jag skulle kunnat få ut skulle inte ens täcka hälften av min hyra. Jag kunde inte heller kombinera den med jobb för då skulle det bli en 50%-sjukskrivning och det skulle bli ännu mindre. Jobbet skulle inte heller täcka det som fattades. Det enda valet som fanns var att inte ta ut någon alls, trots att jag var jättesjuk, och hoppas att jag skulle kunna åstadkomma något jobb under de få timmar om dygnet jag ens var vaken.

Det här var ett helvete att leva i och som ni förstår tog tillfriskningen mycket längre tid än den skulle gjort annars. Ständig ekonomisk ångest och trötthet. Jag var sjuk, hade ont och misslyckades med väldigt mycket jag försökte åstadkomma.

Jag undrar varför det fortfarande är så? Jag säger inte att vi ska ett system som gynnar de som arbetar längre extra mycket för jag vill inte ha ett system som uppmuntrar människor att arbeta om de istället bör sjukskriva sig. Men jag vill ha ett system som inte innebär att folks liv förstörs om de försöker arbeta så länge som möjligt. Moderaterna gick till val på det. Många inklusive mina närstående som drabbats av det här systemet röstade på dem på grund av det. Men det enda de gjort med sjukförsäkringen är att försvåra ytterligare. Reglerna har blivit strängare för att man är så fixerad vid att hitta fuskare. Så inte bara de som arbetar får lägre sjukförsäkring, de misstänkliggörs också riskerar att inte få någon alls om de försöker hålla sig aktiverade.

Hur går det här ihop med att uppmuntra aktivitet och försöka hålla kvar folk i arbetslivet? För det bästa man kan göra i dagens system är att sjukskriva sig 100% så tidigt som bara möjligt, oavsett vad man vill eller tror att man kan för om man inte gör det och det går illa: Då är det kört. Så i dagsläget sjukskriver sig många 100% i ett tidigt skede även om de vill arbeta. Alliansen har suttit väldigt länge och jag undrar verkligen varför man inte gjort något åt det här för om man ska tala om värdet av arbete, aktivitet och egenföretagande – vad sägs om att göra något för dem?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!