Hanna Fridén.
Hanna Fridén.

Hanna Fridén: "Varför måste lesbiskt hångel vara en show för män?"

KRÖNIKA. Hanna Fridén om hur lesbiska par antas vara en produkt för att kåta upp främmande män.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sexualundervisningen när jag gick iskolan var en rätt bedrövlig sak. Det som gjorde mig mest upprörd var denfullkomliga frånvaron av frågor som rörde lesbiska. Jag tror attordet homosexuell nämndes en gång och då enbart för attförmedla att det var okej, samt hur män skyddade sig när de hadesex med varandra. Några rekommendationer om skydd för lesbiskaförekom överhuvudtaget inte. Så vitt jag kommer ihåg nämndesinte ens ordet. Lesbiska hade tydligen inte sex enligt vårsexualundervisning, utan det var det bara par som innehöllminst en man som hade.

I dag, ungefär 15 år senare, kanjag tyvärr inte påstå att det just skett någon förändring.Lesbiska är fortfarande osynliga i dagens samhälle. I alla fall såfort deras sexualitet och kärleksliv tillhör dem själva, och inteen tredje part. Om det finns en tredje part bestående av enheterosexuell man: Då får lesbiska synas, men inte annars.

Lesbiska par som utbyter kyssar påkrogen är inte sällan med om att främmande män går fram sombedyrar hur sexigt det är, och som inte sällan frågar om de får"vara med". Ni kanske tänker att det här är väldigtsällan förekommande, men det är det inte. När jag går ut påkrogen med lesbiska tjejkompisar så kan inte vi gå ut på sammaställen som de allra flesta om man ska slippa det här, för det ärmer regel än undantag att det sker. När folk ser två kvinnor kyssavarandra så antas det inte att de är ett par som känner kärlekoch attraktion för varandra – det antas vara en scen ihopsatt föratt göra män kåta.

Det är försbaskat jobbigt. Jag kaninte tänka mig hur jobbigt det vore om jag och min sambo fick sammafråga från främlingar på krogen när vi utbytte en kyss. Som attfolk skulle se oss som en offentligt tillgänglig P-rulle.

I går talade jag med några kvinnor omdetta på Twitter. En av dem berättade att hon klippt sig kort ochslutat klä sig feminint just för att kunna slippa det här. Honberättade att så länge man inte såg ut som hur samhälletförväntar sig att en riktig flata ser ut – då antas man varahetero, eller bisexuell, och att kärlek som delas egentligen är enallmän show där alla är välkomna att delta. Men det är samtidigtdubbelt, för lesbiska par som enligt somliga inte ser tillräkligt"kvinnliga" ut möts då istället av ord som: "Om duförsökte se mer feminin ut så ska du se att även du kan lyckas fålite kuk". Det antas att sexualiteten enbart är en produkt avdesperation, för att kvinnan inte har varit tillräkligt attraktivför att få en man.

Jag är glad över att man i Sverige i dag ser fler homosexuella män våga visa sin kärlek öppet. Genomatt hålla hand, dela pussar på krogen och så vidare. Det här ärinte helt befriat från problem det heller, och tyvärr är detknappt en enda av mina homosexualla, manliga kompisar som sluppit bliutsatta för misshandel på grund av sin sexualitet. Men det gårframåt och man ser folk våga mer och mer.

Men jag ser nästan aldrig lesbiska parute. När jag ser två tjejer hångla på krogen så haglar genastkommentarer från alla håll och kanter om hur töntigt det är medvuxna fjortisar som ska leka sexiga genom att hångla med varandra.Det antas aldrig röra sig om två tjejer som hånglar med varandraför sin egen skull. Då umgås jag ändå i en krets jag brukar sesom hyggligt modern i såna avseenden.

Varför är lesbiska fortfarande såomöjliga för samhället att förstå sig på? Varför måste detalltid vara en show för en man? Tror man att kvinnans sexlust är såsvag att den inte kan existera utan en manlig, pådrivande part? Endos testosteron och penis? Är det på grund av lesbisk porr, därdet är så tydligt att de kvinnliga parterna inte tänder påvarandra, utan istället blickar upp och flörtar med en tredje,anonym part, den manliga tittaren? Helt olikt från bögporr, därsexakten sker mellan två män, och inte med en osynlig tittare.

Oavsett vilka faktorer det är somligger bakom skulle det vara fint om folk, nästa gång när de sertvå kvinnor hångla eller pussas, inte väljer att anta att det ären show för en man. Kanske kan man, i alla fall en gång, försökaanta att de hånglar med varandra för att de helt enkelt bara tyckerom varandra.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!