Seher Yilmaz.
Seher Yilmaz.

"Den som ser rasism i vardagen måste våga säga ifrån"

Seher Yilmaz om att arbetet för alla människors lika värde inte är över bara för att Anders Behring Breivik fått livstids fängelse.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Seher tar nu steget över från att blogga på Nyheter24 till att skriva krönikor. Hon har bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges elevråds centralorganisation - SECO och förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom. Från januari 2010 till slutet av 2011 var Seher ordförande för LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, samarbetsorganisationen för ett 80-tal nationella ungdomsorganisationer i Sverige. 

Efterden tio veckor långa rättegången var domen mot Anders BehringBreivik ett faktum. På ett sätt var själva domen något som fickmig att pusta ut och känna att rättvisa skipats. Han som kallblodigtog 77 människors liv, kommer med allra största sannolikhet attsitta i fängelse resten av sitt liv. Han som dödade 69 unga i ettterrorattentat på grund av deras politiska vilja och tro, kommerinte att komma undan. 

Inget annat hade varit rättvist mot alla devänner, syskon, föräldrar och medmänniskor som har känt enormsorg och saknad efter alla liv som släcktes den 22 juli 2011.

Samtidigt förpliktigar domen att kampen omalla människors rätt och lika värde inte är över på långavägar bara för att Breivik satts i fängelse. Arbetet börjar nuför att de somaliska barnen ska kunna gå i skolan utan att utsättasför trakasserier. För att politiker med annan etnisk bakgrund änsvensk inte ska få öknamn, för att jag inte ska behöva få höraatt jag ju faktiskt pratar bra svenska trots mina föräldrarsbakgrund och för att Sverigedemokraternas politik inte ska blinormaltillstånd där vardagsrasism accepteras.

Detarbete som nu måste trappas upp innebär att vi som vill se enförändring också måste jobba för den. Att den som ser rasism ivardagen måste våga säga ifrån direkt, att fler unga bereds platsatt engagera sig i politik och samhälle samt att ungdomsförbund ochungdomsorganisationer anordnar fler och större sommarläger. 

Sommarläger där unga möts över gränser, utbildas, blirförälskade, får vänner för livet och tillsammans lägger grundenför en bättre värld. Domen mot Breivik är inte bara slutet avnågot fruktansvärt, det är också startskottet för ettlångsiktigt och viktigt arbete vi alla har framför oss.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!