Hur rökt är egentligen "spårrånaren"?

Sveriges mest hatade man, den så kallade "spårrånaren", greps under fredagskvällen. Men vilket straff kan han vänta sig? Nyheter24:s Erik Carlsson har svaret.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff samt internet. På lördagar skriver han kolumn.

Följ Erik på twitter @ErikCarlsson 

– Till dig som lämnade Johnny, jag vet inte vad du heter eller var du bor – ännu. Men innan kvällen är slut gör jag det. Du, är så rökt, så sade Hasse Aro till den misstänkte så kallade "spårrånaren" i Efterlyst i onsdags.

Det tog lite längre tid. Men under fredagskvällen blev det som Aro förutspått. Sveriges sannolikt mest hatade man kändes igen på Lidl i i Akalla och greps senare i en lägenhet.

Men hur "rökt" är han egentligen, den här "spårrånaren"?

Om man ska tro folket är han mer rökt än en hal ål på julbordet. Sällan har hatet mot en enskild brottsling varit så stort. Facebook har fullkomligt exploderat av ilska och jag har sett människor som till och med vill införa dödsstraff i Sverige.

Till att börja med är gärningsmannen ingen rånare. Han knuffade inte ner Johnny på spåret och det är med all sannolikhet inte hans fel att Johnny blev utslagen. Alltså rör det sig om misstänkt grov stöld – ett brott som kan ge minst sex månader och högst sex år i fängelse.

Möjligen rör det sig även om brott mot lagen om skydd mot olyckor. En sällan uppmärksammad lag som endast kan ge bötesstraff.

Om vi lägger häleri och andra brott, som kan komma att räknas in i åtalet senare, åt sidan är det alltså endast grov stöld som kan ge "spårrånaren" ett kännbart straff. Enligt professorn i civilrätt Mårten Schultz, som jag rådfrågat i ärendet, händer det sällan att maxstraff döms ut i fall som rör grov stöld.

Om mannen döms för brottet är min gissning att han kan vänta sig ett fängelsestraff på mellan ett och fyra år.

Johnny, 38, är fortfarande kvar på sjukhuset där han vårdas för svåra skador. Han har tvingats amputera halva vänsterfoten och hans knä är för evigt söndertrasat. Nästa vecka väntar nya operationer.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

1 timme sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.