"Flickor är fortfarande värdelösa"

I torsdags inträffade för första gången den internationella flickdagen för att uppmärksamma deras särskilda situation. Tanken är god men så länge flickor anses vara värdelösa jämfört med pojkar, kommer det att dröja länge innan deras verklighet faktiskt ändras.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Seher tar nu steget över från att blogga på Nyheter24 till att skriva krönikor. Hon har bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges elevråds centralorganisation - SECO och förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom. 

Från januari 2010 till slutet av 2011 var Seher ordförande för LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, samarbetsorganisationen för ett 80-tal nationella ungdomsorganisationer i Sverige. I dag är hon är ansvarig för Public Affairs på fackförbundet Unionen. 

I torsdags var det internationellaflickdagen. Dagen instiftades av FN i slutet av förra året för attuppmärksamma flickors särskilt utsatta situation. För tolv årsedan beslutade även FN om åtta mål för att förbättra livet förvärldens fattiga. Målen kallas Millenniemålen och planen är attde ska vara uppfyllda år 2015. Det första målet är att halveraden extrema fattigdomen, ett annat av dem är att alla barn –oavsett kön – ska få börja och slutföra singrundskoleutbildning.

De senaste tolv åren har en positivutveckling skett på området, men fortfarande ges färre flickor änpojkar möjlighet att gå i skolan. Ur ett långsiktigt perspektiv ärdet dåligt av flera anledningar. Att satsa på flickor är nämligenen viktig nyckel till framgång i allt utvecklingsarbete. Barn tillen mamma som fått gå i skolan, har exempelvis större chans attöverleva sin femårsdag. De mammor som kan läsa och skriva, lärvidare det till sina barn. Dessutom får den flicka som går i skolanvara barn längre och kan därmed vänta tills hon blir vuxen med attgifta sig och skaffa barn. Det tjänar både flickan själv ochresten av världen på.

Det är viktigt att FN väljer attuppmärksamma flickors situation. Men en värld där flickor harsamma möjligheter som pojkar är fortfarande mer en vision än enverklighet. Genom att förbise flickors rättigheter, förbiser manen väldigt stor del av världens befolkning och då spelar dettyvärr ingen roll hur gärna man vill utrota fattigdomen, förlösningarna kommer inte att bli lika hållbara som när man räknarin varenda flicka på denna jord och inte ser förbi en endaste avdem. För att det ska ske krävs, utöver tydliga politiska beslut,en attitydförändring hos världens makthavare och samhällen därflickor anses vara lika mycket värda som pojkar. Annars kommer detatt ta långt mer än till 2015 innan flickors utsatta situationförändras till det bättre.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!