"Dubbelmordet i Linköping kan få en enkel lösning"

Nyheter24:s Erik Carlsson om att dubbelmordet i Linköping kan lösas om polisen får tillgång till PKU-banken med blodprover från 3,8 miljoner svenskar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff samt internet. På lördagar skriver han kolumn.

Följ Erik på Twitter @Erikcarlsson

Läs andra kolumner av Erik:

Glöm aldrig Mikael Ljungberg.

Är det okej att polisen raggar på din 14-åriga dotter?

Det är åtta år sedan åttaårige Mohammed och 56-åriga Anna-Lena knivmördades brutalt i centrala Linköping. Polisen har mördarens dna och man har förhört 7 500 personer och topsat 2 000 unga män utan att hitta gärningsmannen.

Just nu reser Linköpingspolisen runt i landet och topsar män, födda mellan 1974 och 1989, som har bott i Linköping vid mordtillfället. Allt för att få en "guldtopsning", som polisen kallar det.

Men det finns en betydligt enklare lösning. På Karolinska universitetssjukhuset vilar blodprover från 3,8 miljoner människor – i princip från alla svenskar som fötts efter 1974. En detaljerad sökning i den gigantiska blodbanken och mannen som mördade Mohammed och Anna-Lena skulle vara fast, enligt utredaren Jan Staaf.

Problemet? Polisen får inte använda PKU-banken. Senast den användes var efter mordet på utrikesminister Anna Lindh. Mijailo Mijailovic greps, men användningen av blodbanken fick stor uppmärksamhet och kritik. Sedan dess har polisen fått avslag på alla ansökningar om att använda banken. Och snart kommer en ny biobankslag som sätter stopp permanent.

Man ska komma ihåg att PKU-banken inte är ett register, det skulle kosta åtskilliga miljarder kronor att förvandla blodbanken till ett dna-sökbart heltäckande register. För närvarande krävs det att man söker på både födelsedatum och namnet på personens mamma för att få en träff. 

Men det skulle sannolikt vara tillräckligt för att gripa den man som mördade Mohammed och Anna-Lena. 

Varför tillåts det inte då? Jo, för att föräldrar har gett bort sina barns blod i tron om att det inte kan slå tillbaka mot barnen. Och man tror även att förtroendet för sjukvården kan skadas.

Det har gått åtta år sedan två familjer fick se sina älskade familjemedlemmar ligga mördade på marken. Åtta år av ovisshet. 

Inget förutom mördaren vet varför han den 19 oktober 2004 stod och väntade på att åttaårige Mohammed skulle lämna huset och promenera till skolan.  

Ingen vet varför han knivhögg honom till döds med besinningslöst våld. Det är dags att öppna upp PKU-banken nu.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.