"Jag sprider lögner om verkligheten"

Samtidigt som Australiens premiärminister förbättrar sina opinionssiffror genom att stå upp för feminismen, vill Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) hålla politiken långt ifrån jämställdhetsfrågan. Är det verkligen så klokt när Kristdemokraterna ligger strax under riksdagsspärren?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Seher tar nu steget över från att blogga på Nyheter24 till att skriva krönikor. Hon har bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges elevråds centralorganisation - SECO och förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom. 

Från januari 2010 till slutet av 2011 var Seher ordförande för LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, samarbetsorganisationen för ett 80-tal nationella ungdomsorganisationer i Sverige. I dag är hon är ansvarig för Public Affairs på fackförbundet Unionen. 

När Australiens premiärminister JuliaGillard i förra veckan höll sitt brandtal mot sexism ochkvinnoförakt förstod hon nog inte vilket uppsving iopinionssiffrorna för partiet det skulle leda till. Uppsvinget visarhur viktigt det är att politiken står upp för jämställdheten.

Ungefär samtidigt som Gillards tal,upptäckte jag KDU:s jämställdhetspolitiska manifest från i årdär de menar att fokus måste ligga på att ge människor möjlighetatt göra fria val i livet. På så sätt slipper man exempelvisräkna antalet kvinnor i styrelserummen – för de har ju valt attinte sitta där. Enligt dem finns det inte heller strukturellaproblem som gör att kvinnor inte når chefspositioner, utan män harenklare att göra karriär då de i högre grad är tävlingsinriktadeoch riskbenägna. Löneskillnaderna på arbetsmarknaden förklarasgenom att kvinnor och män faktiskt gör olika yrkesval i sina liv.

Tänk så enkelt jämställdheten kanlösas! Hoppar man över att problematisera varför samhället ser utsom det gör, blir det ju enklare att formulera lösningarna. Såslipper sådana som jag tänka på alla de strukturer som vi ser vartvi än vänder oss. Men riktigt så fungerar inte verkligheten.

Kvinnor har sämre betalt även om dehar samma typ av jobb, exempelvis har projektledare ikommunikationsbranschen en löneskillnad på cirka 8 000 kronorberoende av sitt kön. Där handlar det inte om yrkesval. Det handlarom organet mellan benen. Påståendet om att män alltid är merriskbenägna än kvinnor, stämmer inte heller helt. Studier visarnämligen att kvinnor som lyckas ta sig in i styrelserummen, faktisktär mer riskbenägna än sina manliga kollegor.

KDU vill att politiken avstår frånjämställdhetsfrågorna. Jag delar inte deras bild av verkligheten,men som feminist sprider jag ju också (enligt KDU) en felaktigverklighetsbild av könsskillnaderna. Jag anser att Sverigesbeslutsfattare har ett ansvar för att människor når sin fullapotential. Dessutom verkar det ju dumt att hålla sig ifrånfrågorna. För om det är några som verkligen är i behov ettrejält uppsving i opinionssiffrorna, är det väl ändåKristdemokraterna?  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!