Ehsan Fadakar, chefredaktör på Nyheter24.
Ehsan Fadakar, chefredaktör på Nyheter24. - Foto: Karin Bylund

Alla som röstar på SD är inte rasister

Ju tidigare vi inser det desto svårare kommer det att bli för Sverigedemokraterna.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Ehsan Fadakar

Chefredaktör på Nyheter24
Nås via mejl: ehsan@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/ehsanfadakar

SD når rekordsiffror. Det som länge såg ut att vara en (mar)dröm är nu på väg att bli sanning. Undersökning efter undersökning bekräftar bilden av SD som Sveriges tredje största parti. Jimmie Åkesson är fortfarande Sveriges mest fokuserade partiledare och kommer knappast sluta nu. Så ser verkligheten ut just nu. Till och med SD-topparna har insett det och uppmanar numera sina medlemmar att lägga ner offermentaliteten. SD är inte längre ett parti i periferin. 

Hur har det här gått till undrar många. På twitter skriver många opinionsbildare att vi svenskar blivit mer rasistiska. "Vad är det för fel på oss?" undrar några. Varje gång jag läser något liknande blir jag lika upprörd, besviken och uppgiven. Det är som att ingen ännu förstått skillnaden mellan en Sverigedemokrat och en sverigedemokratisk väljare. I dag stämplas SD-väljarna som rasister. Punkt slut. Någon fördjupning sker inte. Hur ofta ställs frågan: "Varför röstar du på SD?". Inte särskilt ofta. Vi verkar inte vara intresserade av svaret, vi har redan bestämt oss: SD är ett rasistiskt parti och därför är dess väljare rasister. Är det så enkelt? Nej. 

SD har länge dominerat debatten om invandring och integration. Nu kommer många protestera. "Men vi pratar om integration hela tiden". Gör ni verkligen det? Och vilka pratar ni med? Det är knappast väljarna. Integrationsfrågan har blivit så infekterat att få vill ta i den - på riktigt. "Hur hjälper vi människor att komma in i detta fantastiska samhälle vi byggt upp". Det som borde vara det mest inspirerande ämnet som politiker är knappt möjlig att diskutera. Det finns alltid någon som kommer stämpla dig som rasist. 
Vi utgår från att integrationen fungerar. Det finns många där ute som inte håller med. Så länge de upplever att den inte fungerar så är det så. De behöver nödvändigtvis inte vara rasister, men ändå stämplar vi alla som vill prata om de problem de upplevt med integrationen som rasister. Deras erfarenheter och deras känslor räknas inte. Redan där vinner SD.  "Det är dig det är fel på, inte integrationen". I stället kastar vi ur oss påståenden som "SD är rasister". "SD har fel". "SD vill bara ställa grupper mot varandra". Sen går vi vidare. Allt är perfekt och alla som inte håller med är rasister. Och så undrar vi alla hur det är möjligt att SD ökar.

Vi får vad vi förtjänar i Sverige. Under en lång tid har vi vägrat lyssna på människor som inte delar vår världsbild. I stället tror (och kanske hoppas) vi veta hur andra har det. Det är lättare att skrika "rasist!" än att lyssna. Hur ska vi förändra någons världsbild om vi vägrar utmana vår egen? Vill vi ta tillbaka debatten om invandring och integration - låt oss börja med att ställa frågan: Varför röstar du på SD? Sen kan vi hålla käften och lyssna. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!