Rond ett gick till Skelettkvinnan på knockout

Nyheter24:s Erik Carlsson tar en närmare titt på Skelettkvinnan och de anklagelser som riktas mot henne. Fälls hon eller ej?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff. På lördagar skriver han kolumn.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

Sällan har ett fall som har så pass lågt straffvärde varit så uppmärksammat i såväl svenska som internationella medier. Åtalet mot den 37-åriga så kallade Skelettkvinnan har chockerat en hel värld. 

Det är allt från bilder på kärleksfulla handlingar med skelett till tydliga beskrivningar om liklukt och förruttnelse som attraherar. 

Men om man bortser från allt det där som, i bästa fall är knasigt och i värsta fall är avskyvärt och grovt moraliskt fel, så finns inte särskilt mycket kvar. Rond ett i rättegången gick till 37-åringen och hennes advokat Annika Stanislaus på knockout. 

37-åringen svarade lugnt på alla frågor och förklarade sansat att hon förstår att hennes intresse för historia och osteologi (läran om ryggradsdjurens skelett) kan uppfattas som konstigt. 

– Det finns inget vi vill hålla hemligt, lade Stanislaus till innan försvaret begärde öppna dörrar i rättssalen.

En fällande dom för brott mot griftefriden kan som högst ge ett fängelsestraff på två år. Den som "obehörigen flyttar, skadar eller skymfligen behandlar lik" gör sig skyldig till brottet.

Enligt åklagaren har 37-åringen dels flyttat kvarlevor till sin lägenhet från en annan bostad och dels skymfat kvarlevor genom att sälja dem, använda dem i sexuella aktiviteter samt förvarat dem i frysen och på golvet.

Det är vad den här rättegången handlar om – inget annat. 

Anklagelserna kommer att bli svåra för åklagaren att bevisa. 37-åringen säger att hon inte själv har flyttat skelettdelarna till sin lägenhet, hon säger att bilderna på skelettdelarna i frysen inte är tagna i hennes lägenhet och till sist hävdar hon att hon inte är nekrofil utan endast har ett intresse för historia och samlade material till en bok.

Det kvinnan erkänner är att hon förvarat skeletten på golvet och att hon sålt tre skelettdelar till en man i Örebro. Hon förnekar dock att det varit en skymflig handling. Enligt advokaten trodde kvinnan att delarna var minst 40 år och förmodligen över 100 år gamla – vilket enligt försvaret gör att de bör bedömas som historiska och arkeologiska föremål.

Beträffande försäljningen av skelettdelar till mannen i Örebro så ska man veta att mannen friades från alla anklagelser eftersom han saknade brottsligt uppsåt. Åklagaren måste nu bevisa skillnaderna mellan mannens och 37-åringens agerande för att kvinnan ska kunna dömas. 

Jag tror att 37-åringen frias eller döms till ett milt straff. Och då menar jag rent rättsligt – för i media har hon redan straffats synnerligen hårt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.