Seher Yilmaz.
Seher Yilmaz.

Har du mens eller?

Jag fick min mens när jag var nio år gammal. Förutom mensvärken, ledde det inte till problem för mig. Jag kunde berätta för min mamma och hade tillgång till rent skydd. Så ser det tyvärr inte ut i resten av världen.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Har bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges elevråds centralorganisation - SECO och förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom. 

Från januari 2010 till slutet av 2011 var Seher ordförande för LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, samarbetsorganisationen för ett 80-tal nationella ungdomsorganisationer i Sverige. 

I dag är hon är ansvarig för Public Affairs på fackförbundet Unionen. 

Igår när jag skulle handla middag och passerade hyllan med alla hygienartiklar såg jag att "Always" ingått i ett samarbete med "Unesco" där varje sålt paket mensskydd ger stöd till ett projekt för att flickor ska lära sig att läsa och skriva.

I sig tycker jag att det är jättebra att de ingår i ett samarbete för att fler flickor ska lära sig att läsa och skriva. Men det hade ju varit ännu bättre om de hade stöttat genom det som de är bäst på, nämligen mensskydd. Då skulle deras engagemang för frågan kännas ännu mer trovärdigt och långsiktigt hållbart. 

Tänk om de istället för att donera 0,02 kronor per sålt paket bindor (inte ens en krona alltså), kunde förse tjejer med menskoppar som håller i tio år? 

Till skillnad från i Sverige, är mens nämligen något som bär med sig många problem i utvecklingsländer. Där avbryter hundratusentals flickor sin skolgång i förtid på grund av att de har mens. Det handlar dels om att de inte har något mensskydd som de kan använda under tiden de har mens, men också att de får infektioner och problem i underlivet då de använder gamla tygbitar, löv eller madrassbitar som skydd. De flickor som inte hoppar av skolan, stannar hemma flera dagar i månaden och missar därför stora delar av sin utbildning.

I längden påverkas deras möjlighet att försörja sig och risken för att de blir gravida i väldigt ung ålder ökar. 

Förutom att infektionsrisken ökar i och med att de unga flickorna använder sig av ohygieniska material som mensskydd, finns det även länder där fattiga flickor prostituerar sig för att få pengar till att köpa bindor. Det ökar risken för aids och andra könssjukdomar.

Mens är något naturligt men blir till samhällsproblem när man inte har tillgång till rent skydd. Det skulle jag vilja att företag började jobba med så att flickor kan vara friska och gå klart sin skolgång.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!