- Foto: Nyheter24

Ta min hand, Lars Beckman

Två avslöjade radiobluffar och en arg riksdagsledamot har alla en sak gemensamt. Jack Werner förklarar vilken den är, och varför det är ett problem just i dag.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Jack Werner...

...är frilansande internetskribent med ena foten i Reddit, andra i Flashback och, inte sällan, tredje i klaveret. Föddes in i branschen som redaktör för hemsidan Lista.se, har jobbat på Sveriges Radio och var med och startade upp Ajour. Följ honom på Twitter.

I går morse satte Lars Beckman, moderat riksdagsledamot frånGävleborgs län, kaffet i vrångstrupen. Det verkar åtminstone inte bättre om manläser det blogginlägg han därefter skrev för att få utlopp för sin frustration.”P4 Radio Gävleborg försöker inte ens vara politiskt neutral längre”, slog hanfast och förde sin tes i bevis med att man spelat ”den socialistiska kampsångenInternationalen, och för att vara säker på att budskapet har gått hem om attlyssnarna borde gå ut och demonstrera mot alliansens [sic] imorgon såsmåpratade programledaren med SMHI om vilket demonstrationsväder det blir”.Sedan jämförde han majfirandets demonstrationståg med nazister. Men så är hanju inte direkt känd för att vara balanserad, den gode Beckman.

Förlåt, en detalj missade jag i beskrivningen avhändelseförloppet ovan. Blogginläggets utlösande faktor och tyngst vägandeargument var att programledarna i P4 Gävleborg också läst upp ett lyssnarbrevvars författare ville ”slänga statsminister Fredrik Reinfeldt på majkasen”. Ellervar det verkligen ett lyssnarbrev, frågade sig Beckman och hänvisade till P3 Nyheters avslöjande att ett populärt och urflippat telefonsamtal som P4-programmetVaken nyligen fick i själva verket utfördes av en skådespelare. Det var enbluff, och i Beckmans ögon något som öppnar för systematiskt bluffande samtligaSR-kanaler igenom. Detta har han förhållit sig till med ungefär sammaresonerande lugn som en skorpion i en stekpanna.

Jag trodde aldrig jag skulle säga det, men helt ute ochcyklar är Beckman inte. Frånsett Vaken i P4 har ju också den kommersiellakanalen NRJ nyligen fångats med skägget i brevlådan, då de efter attbusringningen till tonårsbeliebern ”Sofia” gick ut med att även det samtalet var fejk och inspelat med skådespelare. Det känns onekligen sådär att tvåfristående radiokanaler på kort tid avslöjats som regissörer av förmentautentiskt innehåll. Motiven är lätta att förstå – ju sjukare grej desto störresnackis och ju större snackis desto mer pengar, om vi ska förenkla grovt – mendess följder är mer oöverskådliga. Som jag ser det är de också envidarutveckling av det jag diskuterade i förra veckans krönika, den hatadeamningsvideon. För när tusen förbannade tonårskillar hoppar på ett gäng mammorsom bara vill skoja om sin bebisstyrda vardag, vad är det då ett tecken på? Enilsken dövhet, tycker jag. Att inte lyssna, bara prata.

Att arrangera telefonsamtal i radio, det är själva motsatsentill att lyssna. Det är att skapa för lyssnare som man i sin tur förutsätterinte riktigt lyssnar. ”Wow, shit vad sjukt” ska man säga och flina till i ennäsutandning för att sedan aldrig mer tänka på det. Det faktum att folkfaktiskt lyssnade var det som gjorde att båda de påhittade samtalen avslöjades.Alla lät inte det avmätta och lakoniska underhållningssuget styra lyssnandet,utan några tog tag i det de hörde och valde att antingen gräva vidare i deteller säga ifrån mot det, och det var uppenbarligen mer än radioprogrammenVakna med NRJ och Vaken i P4 räknat med. De utgick från tidsandan, att det inteär en jävel som lyssnar längre.

Låt er nu inte luras att tro att Lars Beckman ingår i delyssnandes skara. Hans slutsats att eftersom ett P4-program luras gör alla dethar viss bäring för samtalet om vad public service får och inte får göra, mendet skvallrar också om en skygglappad avsky mot SR som bara kan eldas på ochinte resoneras med. Helst vill han att de licensfinansierade radio- ochteveinstitutionerna, de som avslöjat allt från skumma vapentransaktioner meddiktaturer till sina systerprograms fusk med telefonsamtal, ska läggas ner medett brak, det vet alla som följt honom på Twitter eller läst hans motioner. Ochhär blir han inte mer än Vaken i P4 själv, en konstruerande klickmaskin somutgår från ja-sägande idioter i omgivningen. Alla andra är kommunister.

I dag är det första maj. ”Medan kommunister och socialisterdemonstrerar en gång per år så arbetar alliansen för att förbättra Gävle Gävleborgoch Sverige varje dag” twittrar Lars Beckman och låtsas inte veta att den härdagens demonstrationstradition går tillbaka till tider då arbetare varförtrycka, tider som måste kommas ihåg för att den ständigt hotandelikgiltigheten i ägandet och styrandet inte ska riskera ta över. Och om jagfick en önskan uppfylld i dag vore det att alla sidor tillbringade dagen medatt försöka lyssna. Lars Beckmans misstag, det han har gemensamt med människorfrån alla politiska vinklar och vrår, är att tro motståndarna vill illa. Jagtror inte någon vill illa. Jag tror alla vill väl. Det innebär att man intekan, hur bekvämt det än skulle vara, kasta någon i papperskorgarna. Det innebäratt vi måste försöka lyssna och förstå, och sedan vara ännu säkrare på det vityckte från början om det visat sig låta rimligast. I dag är det första maj. Tamin hand, Lars, så går vi och hör vad de har att säga.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.