Amanda Oxell gick på Lundsberg mellan 2004 och 2007.
Amanda Oxell gick på Lundsberg mellan 2004 och 2007. - Foto: Privat

Lundsbergselev: "Media borde skämmas"

DEBATTARTIKEL: Tidigare Lundsbergseleven Amanda Oxell, 25, skriver om nedläggningen av skolan och "mediecirkusen" som påverkat beslutet. Oxell bodde på elevhemmet Klätten mellan 2004 och 2007.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

Ja, vad finns det egentligen kvar att säga om Lundsberg? Inte speciellt mycket. Det mesta har sagts. Tusen gånger. Och inte bara i tidningarna. I sociala medier diskuteras det för fullt.

Folk är ju sjuka i huvudet, tänker jag när jag läser det som skrivs. ”Brathoror, era föräldrar kan väl köpa en ny skola åt er”, ”På en sådan skola föds psykopaterna” och så vidare. Och det här är alltså vuxna människor som sitter bakom tangenterna. Jag skäms å deras vägnar. Men nog om det, idioter finns tyvärr överallt. Nej, inte bara på Lundsberg, i kommunala skolor också.

Ni redaktionschefer, journalister och redigerare är de som faktiskt borde skämmas. När ni nu har chansen att vara de opartiska skildrare ni genom ert yrke åtagit er att vara så sviker ni. Inte minst färgen lyser igenom, likaså verkar uppdraget att skildra dagens samhälle hamna i skymundan så fort det finns möjlighet att tjäna pengar på smaskiga rubriker.

Genom er medievinkling och ert klickjagande har diskussionen kring Lundsberg blivit skev och förlorat sitt innehåll. För många handlar det, på grund av er, inte om välfärd och skola. Det handlar inte om ungdomars rätt att gå i en skola där de känner sig trygga. Det handlar om att minsann sätta åt de där överklassungarna och deras föräldrar. Brathororna.

Hur den här typen av mediecirkus påverkat min gamla gymnasieskola? Det kan jag inte svara på, men jag har svårt att tro att det har underlättat förändringsarbetet för personalen på skolan. Men det kanske inte gör så mycket. Ingen verkar ju vilja att de ska lyckas ändå.

På Aftonbladet.se ser jag att artikeln ”Lundsbergselever gråter och skriker” är dagens mest lästa. En innehållslös och dåligt skriven artikel som bara handlar om sensationsjournalistik. För att läsa ”Elev piskades med läderbälte” måste man köpa Aftonbladets tilläggstjänst Plus. Tusan också.

Granska internatskoleverksamheterna i all ära. Snart är det kanske dags att någon granskar er också.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Över hundra döda i stora översvämningar

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.