Irena Pozar.
Irena Pozar. - Foto: Magda Omerspahic

"Vinden har vänt – antirasismen är här för att stanna"

Nyheter24:s Irena Pozar skriver om att den antirasistiska kampen har lönat sig och att vinden har vänt. Allt tack vare era protester.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Irena Pozar

Irena Pozar är nyhetesreporter på Nyheter24.

Följ henne på twitter: irena_pozar

För drygt en månad sedan skrev jag om hur mycket jag beundrade eleverna på Globala gymnasiet och Carlforsska gymnasiet som stod upp och skyddade sin skola mot rasisterna. Jag skrev att jag beundrade dem för att de stod upp för öppenhet, jämställdhet och tolerans medan resten av samhället svek dem. 

Saker som är det sista Sverigedemokraterna står för. 

Och deras aktioner har gett resultat. Deras blockader har gett ringar på vattnet och runt om i Sverige enas nu människor kring tanken: "rasisterna har inget i Sverige att göra".  

De senaste veckorna har protesterna mot SD blivit allt större och allt mindre kontroversiella. Vilket ju egentligen är det enda rimliga, men det har tagit tid. Tårtkastning har blivit till blockad, blockad har blivit till ljuddemonstration och ljuddemonstration har blivit till tystnad med ryggarna vände mot Åkesson och hans vänner. Det finns något för alla. 

Antirasismen är något av det finaste vi har i Sverige, men antirasism i praktiken är fan ännu finare. Och det är precis det ni alla gör just nu. Att vända ryggen, att kroka armarna och att blåsa i en visselpipa. Det är antirasism i praktiken och det ger resultat.

SD:s opinionssiffror sjunker i takt med att ni klättrar upp på barrikaderna. Det är ni som gör att SD sakta backar in i den avgrund som de kröp fram ur. Med ord som "trygghet" och "demokrati" tog de sig fram, men inte ett uns av dessa ords verkliga betydelse har gått att återfinna varken i partiprogram, debatter eller tal. 

Nu tar vi tillbaka orden. Med våra kroppar, det enda vi har, ska vi visa hur antirasismen egentligen ser ut. Men våra stämband ska vi skrika, med våra ryggar ska vi stå vända och med fingrar ska vi skriva för öppenhet, jämställdhet och tolerans. 

Antirasister är inne och krigar, ifrågasätter, förklarar och försvarar kommentarsfälten. De svämmar därför inte längre över av rasism. De svämmar i stället över av hejarop och stöd för människor som vänder rasismen ryggen. 

De senaste fyra åren har varit ett helvete för många och jag säger inte att det är över än.

Men nu vänder det. 

/
/
SDU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.