- Foto: Nyheter24

Är du rödgrön? Då kanske det är läge att stödrösta på Fi

Nyheter24:s debattchef Totte Löfström skriver om en splittrad vänstersida som kanske borde ta sig en funderare på om inte stödröster på Fi kan vara en bra idé.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom 

I dag släpper Nyheter24 en egen opinionsundersökning. Det är så klart en stor grej för oss, och ännu större är att det troligen är en av valrörelsens bästa och säkraste undersökningar. Med hela 11 500 svarande är den påtagligt mycket säkrare än vad opinionsundersökningar brukar vara.

Det kanske mest intressanta med undersökningen är att Feministiskt initiativ ligger precis på gränsen att komma in i riksdagen; 3,97 procent. 

Feministiskt initiativs frammarsch har sedan i våras vållat en smärre panik bland de andra partierna. På allianssidan har alla partier utom Kristdemokraterna lagt sig an med en feministisk aura i hopp om att locka väljare, och bland de rödgröna har man växlat mellan att prata om hur bra de är på feminism, och att uppmana väljarna att inte rösta på Fi. 

Det stora misstaget som görs av rödgröna tyckare och tänkare är att man inbillar sig att precis alla som röstar på Fi i riksdagsvalet, också hade kunnat tänka sig att rösta på ett rödgrönt parti i stället. Jag tror inte att så är fallet. Jag tror att Fi har en bas av kärnväljare som ligger på ungefär 2,5 procentenheter just nu, varken mer eller mindre. Utöver detta kommer alla potentiella röster från personer som väger mellan olika partier.

Detta innebär i praktiken att om Fi inte kommer in i riksdagen, så har de rödgröna förlorat minst 2,5 procent som de aldrig kunde ha vunnit. Vad de däremot kan göra är att se till så att Fi kommer in i riksdagen och därmed kan utgöra ett underlag för en rödgrön regering efter valet. Gudrun Schyman har själv sagt att partiet vill samarbeta med de rödgröna, och både Sossarna och Miljöpartiet har uttalat sig positivt om ett sådant samarbete.

Vad rödgröna väljare borde göra är alltså att stödrösta på Fi, för att på så sätt säkra en valseger åt de rödgröna - en valseger som till och med kan komma i form av egen riksdagsmajoritet. Det handlar inte om åsikter, det är ren valtaktik. Detta är något man praktiserat i årtionden på högersidan, så det kanske är läge för vänstern att lära sig av detta.

Eller så kan ni fortsätta göra som ni på vänstersidan har gjort i alla tider; bråka om småfrågor, splittras, starta nya partier och aldrig få inflytande över något alls. Det är ert val.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du att Fi kommer in i riksdagen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.