Henrik Sköld
1 av 2
Henrik Sköld - Foto: Totte Löfström
2 av 2
- Foto: Ap/TT Bild

I dag lyckas H&M sälja boxningshandskar och sparkdräkter för dykare

"Djärv efter fyra-fem glas gratischampagne dyker jag in i yran för att beskåda kollektionen, som främst består av något som ser ut som sparkdräkter för dykare. Och boxningshandskar".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Henrik Sköld är praktikant på Nyheter24:s debattredaktion.

H&M slutar aldrig att imponera. Det kan inte ha undgått särskilt många att H&M i dag officiellt påbörjar försäljningen av sitt senastedesignersamarbete - Alexander Wang-kollektionen. På tidningen ELLE:s förhandsvisning under gårdagskvällen sliter kön tag i mig, och kastar mig, närmast ofrivilligt, in i butiken för attbeskåda kläderna. Särskilt mycket kläder ser jag egentligen inte, mer än svagt genom densuddiga shoppingstorm som likt en Visa-kortsdriven ökenvind viner kring deskrala aluminiumräcken där kläderna, i alla fall enligt min gissning, hänger.

Djärv efter fyra-fem glas gratischampagne och popcorn dykerjag in i yran. Just ”dyka” visar sig vara ett sällsynt lyckat ordval, för kollektionenbestår främst av något som ser ut som sparkdräkter för dykare. Ochboxningshandskar. 

Först känner jag mig skeptisk – är klädernas primäraanvändningsområde att mota bort närgångna bläckfiskar på femton meters djup? Skaman, efter att ha visat upp sig på strandpromenaden i Cannes, kunna dyka ner i havetoch plocka upp några musslor till lunch?

Uppenbarligen ser folk i allmänhet de här egenskaperna somgrundförutsättningar hos de kläder de köper, för de köper som crazy. H&Mhar uppenbarligen lyckats skapa ett tillstånd av hysteri. Boxningshandskarna finnskanske där för att man ska ha en sportslig chans att försvara sin size Sspandex-tröja som man lyckats slita åt sig. Men tröjorna är tyvärr redan slut,får jag berättat för mig. Detta på en förhandsvisning. 

Jag skippar nogboxningshandskarna, tänker jag. Östersjön kommer under dagen vara fullsatt avfolk som vill visa upp sina nya våtdräkter. Och Stefan Persson skrattar helavägen till banken. Antagligen bjuder han Alexander Wang på en shotbricka påvägen hem. För det har han förtjänat.

Jag är, som alltid, imponerad över hur väl H&M lyckas. Jagtror inte att just Mr. Wang egentligen har så mycket med det att göra. Deflesta shopparna hade nog ingen aning om vem han ens var, fram till den punktdär de står på H&M Hamngatan och desperat sliter i ett av hans signeradeklädesplagg. 

H&M kan luta sig mot den uppvispade hysterin, och låta saker ta sinnaturliga gång. För hysteri är naturligt i den här typen av situationer. Och idag har folk köat utanför butiken från sju på morgonen. Självklart regnsnöar det. De slentriansmala modellerna på reklamskyltarna ovanför dem ropar uppmuntrande.

Det är heller inte första gången H&M lyckas; när deöppnade sin första butik i Tokyo stod polisen och auktoritärt pekade med hela handen,medan folk fick köa i mer en tre timmar för att kunna komma in och köpa etttiopack tubsockor. H&M slutar aldrig att imponera. Sen blir jag intetillräckligt imponerad för att köpa en boxningshandske. Men nästan. Och det ärnära nog. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att köpa något ur H&M:s Alexander Wang-kollektion?
Tack för din röst!