- Foto: Nyheter24/TT

Den nya spicelagen kommer vara gammal redan innan den införs

"I stället för att jaga missbrukare borde regeringen fokusera på att stoppa de som säljer livsfarlig narkotika till unga"


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

I dag kom beskedet att regeringen vill förbjuda Spice. Eller ja, de vill förbjuda en viss substans som ofta förekommer i den ganska brokiga samling droger som går under namnet "spice".

Den ursprungliga drogen som gick under namnet spice är nämligen redan förbjuden, men som med så många andra så kallade internetsubstanser - alltså kemiska droger som ofta unga personer köper på internet - förändras de snabbare än den svenska lagstiftningen. Detta innebär att lagändringen i praktiken kommer att bli ganska tandlös. 

För även om spice i sin nuvarande form blir förbjudet, kommer det inom ett par veckor finnas en ny produkt på marknaden, som troligen är ännu farligare än den som finns nu. Tyvärr.

Jag ställer mig därför ganska frågande till regeringens nya lagförslag. Vem eller vilka är det som de försöker att rädda med att införa den här lagen?

Bara genom en enkel googling kan man snabbt läsa sig till vad effekterna har blivit vid tidigare ändringar av lagen för att komma åt just spice och andra internetdroger; det ploppade upp lagliga alternativ nästan omgående, men innan detta tjänade knarklangarna stora pengar på att sälja rengöringsmedel, avfettningsmedel och andra livsfarliga alternativ under löftet att det var ungefär samma sak. I bästa fall uteblev effekten helt för missbrukarna, men i värsta fall fick människor allvarliga skador eller dog.

Jag tycker att det är dags att vi börjar se på den svenska narkotikahandeln på samma sätt som vi ser på prostitution. Missbrukare är ofta offer som ofrivilligt sitter fast i tunga beroenden det är i det närmaste omöjligt att göra sig av med. De som har upplevt den säger att avtändningen på spice är lika obehaglig, om inte värre, som den man får när man missbrukar heroin. 

I stället för att skuldbelägga dessa borde vi rikta vår tid, energi och våra skattepengar på att stoppa de som säljer de här hälso- och livsfarliga drogerna. De som tjänar pengar på att människor slänger bort sina liv.

Jag vet faktiskt inte hur vi hamnade så här snett, för jag tror att den eller de som startade lagstiftningskarusellen ville väl. Man trodde helt enkelt att det skulle gå att bekämpa narkotikahandeln med hjälp av en lagstiftning inriktad på brukarna.

Med facit i hand kan vi dock konstatera att så inte var fallet, och när till och med FN:s världshälsoorgan oroar sig över våra onormalt höga dödstal kopplade till narkotika, och uppmanar Sverige att reformera narkotikapolitiken, är det kanske läge att lyssna. 

Vår nya folkhälsominister borde i alla fall ge det ett försök.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att den nya lagen löser narkotikaproblematiken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.