Nyheter24:s Mohamed Touzari.
Nyheter24:s Mohamed Touzari.

Nu kör vi en mansfri månad på krogen

"98 procent av de som misstänktes för sexualbrott under 2013 var män. Majoriteten av dessa fall sker när de är påverkade av alkohol."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mohamed Touzari är reporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här: @mohamedtouzari

Hur många överfall på kvinnor ska vi behöva läsa om? Hur länge ska den dominerande manskulturen regera ute på krogen egentligen?

Ännu en helg har passerat och ännu ett övergrepp mot en ung kvinna på krogen har skett. Denna gång handlade det om 19-åriga Rebecca Edenström, som var med sina vänner och fick klänningen upplyft av en kille.

Han hade blivit lovad 100 kronor av sina vänner om han utförde handlingen.

Ständigt dyker det upp nyheter kring händelser som skett i nattklubbsmiljöer. Är det inte en ung tjej som blivit drogad av en äldre man är det någon som fått utstå sexuella trakasserier på dansgolvet eller blivit kallad "hora" för att hon inte vill dansa med killen som precis köpt henne en drink.

Män i överlag är svin – det är ingen hemlighet. Berusade män på krogen däremot, de är monster utan dess like. De tafsar, ryter, förgriper sig på och drogar ner tjejer.

Skulle vi förbjuda män från krogen, i alla fall under en månads tid, tvivlar jag inte en sekund på att antalet våldtäkter och sexuella trakasserier skulle minska markant.

98 procent av de som misstänktes för sexualbrott under 2013 var män. Ofta sker de i sammanhang där männen är påverkade av alkohol.

Det börjar bli tröttsamt att lyssna på killar som ursäktar sig med att de druckit för mycket.

Det är dags för en mansfri månad på krogen. En månad där de tjejer som går ut för att ha kul faktiskt får ha kul. En månad där de kan få känna sig 100 procent trygga när de är ute och slippa oroa sig över att en äldre man ska förgripa sig på dem. En månad där de största förövarna får sitta hemma och umgås med varandra i stället.

Jag är redo för att ta ett steg tillbaka i en månad, sitta hemma och fundera över vad jag och andra individer som identifierar sig som män egentligen sysslar med. Tänka på vilken kultur och norm vi är en del av och sprider.

Är du?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.

700 instängda i australisk avkrok

Omkring 700 människor var strandsatta i norra Australien på tisdagen sedan en tropisk cyklon vid namn Megan dragit förbi och brutit förbindelser med resten av landet.

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

1 timme sedan
Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

1 timme sedan
Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.