Gustav Holmström
Gustav Holmström - Foto: Nyheter24

Men snälla hovet – är det någonstans en ska prata om nazismen så är det väl i Auschwitz

Om var man faktiskt borde få ställa frågor till det svenska hovet.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hovet är arga. Advokatsamfundets generalsekreterare är lack. Allra argast är den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson.

Anledningen? 

Under en ceremoni på förintelsens minnesdag vågade sig SVT:s reporter Rolf Fredriksson på att fråga kronprinsessan Victoria om hon "funderat kring familjehistorien". En familjehistoria som alltså inbegriper så väl Folke Bernadotte, som med sina vita bussar hjälpte folk från koncentrationslägren, men även Victorias morfar Walter Sommerlath.

En man som var medlem i nazistpartiet och vars affärer under den perioden har granskats av bland annat TV4:s Kalla Fakta. Det hade hovet ingen lust att kommentera. Vad som händer om ingen kommenterar, är att frågor fortsätter ställas.

I det här fallet till Victoria, som dessutom svarade rätt bra. Men det hjälper liksom inte. Det är tydligen ändå förjävligt att någon ställer en fråga. Generalsekreterare Anne Ramberg kallar det "smaklöst". Abrahamsson kallar det "otroligt smaklöst".

Till saken hör att ceremonin hölls vid Auschwitz, och att Victoria flankerades av ett par förintelseöverlevare. Och visst, det kanske är jag som är lite råbarkad. Men är det inte exakt då frågor ska ställas? Om man inte kan prata om nazismen och vidrigheterna som skedde vid Auschwitz – var fan ska man göra det då? Om man inte vill prata i närheten av de som överlevde – var fan ska man göra det då?

Well, frågar vi hovet så är svaret antagligen "inte alls". "Oproffsig journalistik" säger presschefen Margareta Thorgren till Expressen och följer upp det med att säga att det är "respektlöst mot de två överlevande som står där bredvid i kylan och fryser".

Själv hade jag ju tyckt att det vore mer respektlöst att inte vilja prata om det.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nvidia faller i börsöppningen

Planerade attack i Sverige – detta är IS Khorasan

Två afghanska medborgare har gripits i Tyskland – misstänkta för att ha planerat en attack mot Sveriges riksdag. Enligt tyska myndigheter är de anhängare till terrorgruppen IS Khorasan.

Tungt på skolan: "Går nästan inte att ta in"

Den 17-åriga flicka som hittades misstänkt mördad i Skene var elev på gymnasieskolan i Marks kommun. Där har elever samlats under tisdagen för att minnas sin klasskompis. Det är så sorgligt så det går nästan inte att ta in, säger Rachel Törnell vid utbildningsförvaltningen.

Sex klimatrekord – och en strimma hopp

Det var rekordvarmt i land och på haven – men 2023 slogs också rekord i havsnivåhöjning, krympande glaciärer och förlusten av havsis i Antarktis. Sirenerna tjuter, varnar FN:s generalsekreterare. Men det finns en ljusglimt.

Kvinna drev bordell på massagealong – döms till fängelse

En thaimassagesalong i Kristianstad var enligt åklagaren en förtäckt bordell.

Fyra gripna i gemensam insats mot droghandel

Fyra personer greps misstänkta för att ha varit involverade i försäljning och transport av cannabis och andra droger, skriver Eurojust i ett pressmeddelande.