Nyheter24:s Matilda Andersson.
Nyheter24:s Matilda Andersson. - Foto: Privat

Men snälla Ica, behöver vi verkligen ännu en vit gubbe?

"Ja, jag trodde faktiskt att Ica skulle kunna vara lite mindre gubbiga och välja en annan Stig – en kvinnlig chef i svenskarnas absoluta favoritreklam".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Krönika

Matilda Andersson är nyhetschef på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @matilda_and 

Det kan verka onödigt att överhuvudtaget tycka något om en karaktär i en reklamfilm. Det är ju egentligen inget annat än just reklam, för matvaror. Men Ica-följetongen är ingen vanlig reklamfilm. Den har gått i 13 år, det är nästan halva mitt liv.

Och Ica-reklamen engagerar. På söndagskvällen, när senaste filmen släppts blev "Ica-Stig" snabbt landets mest googlade ord. Nyheter24:s artikel om Loa som blev Stig hamnade högst i topp över söndagens mest lästa, och läsningen höll i sig till måndagsmorgonen, när en ny Ica-Stig-artikel tog över.

Jag tycker också om Ica-reklamen och väntade, precis som många andra, med spänning på vem som skulle ersätta Hans Mosesson

Vi brukar förbereda artiklar när det är något som snabbt ska ut. Så även i går. Jag hade satt rubriken ”Hen blir nya Ica-Stig”. För ja, jag trodde faktiskt att Ica skulle kunna vara lite mindre gubbiga och välja en annan Stig: en kvinnlig chef i svenskarnas allra mest sedda favoritreklam. Välja en till kvinna till gruppen som mest består av män. 

Men nej. I stället valde de den gubbigaste av gubbar. Varför? För att inte våga bryta invanda mönster? För att inte göra tittarna besvikna? För att riskera att sälja några färre förpackningar vindruvor?

Loa Falkman, som på Guldbaggegalan 1998 avbryter Alexandra Dahlström med lilla-flickan-attityd, som under förra sommarens Allsång på Skansen frågade programledare Petra Marklund om hon kanske är ”lite dum i huvudet”? Ett skämt menade Loa i efterhand, men tittarna hade redan hunnit rasa. Den Loa valde Ica som nya Stig. 

Ica:s långkörare lär fortsätta i många år till, och fler karaktärer kommer troligen att hoppa av. Då hoppas jag innerligt att jag nästa gång, antingen kan få behålla, eller byta, min förstarubrik från ”Hen” till ”Hon” och inte till ”Han”.

/
/
/
/
Ica
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Matilda?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

1 timme sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.