Pär Ullrich, Tf Nyhetschef, Nyheter24.
Pär Ullrich, Tf Nyhetschef, Nyheter24. - Foto: Letti Freivalds

Sverigedemokraterna har playat SVT totalt

om varför SVT i samband med Jimmie Åkessons comeback agerat märkligt och svikit sitt uppdrag.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Pär Ullrich är Tf Nyhetschef på Nyheter24. Följ honom på twitter här.

Att Jimmie Åkesson ska vara med i Skavlan på fredag är numera lika känt som att jorden är rund, typ. I programmet kommer han bland annat berätta om att han nu, efter fem månader som sjukskriven, kommer tillbaka.

Jag har inte sett programmet, men innehållet, vad det kommer snackas om, ändrar inte faktumet att SVT gjort bort sig och svikit sitt uppdrag.

Att Jimmie Åkesson gästar Skavlan är inte orimligt i sig. Sverigedemokraterna är Sveriges tredje största parti och vad deras ledare har att säga är av allmänintresse.

Vad som däremot är orimligt är på vilket sätt det sker och vilket budskap Skavlan och SVT låter Sverigedemokraterna prägla ut.

Innan SVT själva gick ut med nyheten, med tillhörande video-snutt, att Åkesson faktiskt kommer tillbaka, var den enkla tanken att Sverigedemokraterna återigen vunnit pr-framgångar genom att playa SVT totalt. Att Åkesson skulle gästa, utan att berätta nyheten om återkomsten, och att Sverigedemokraterna i samband med programmet skulle slå på stora pr-trumman framför näsan på ett snopet SVT.

Men så var det inte riktigt. Problemet? SVT visste om det hela tiden. De har själva varit medvetna om ledarens återvändo och partiets agenda, men de lät sig likväl bli en arena för ett gigantiskt utspel.

Det finns en rad djupt problematiska saker med det.

Politiska utspel och nyheter ska inte äga rum i nöjesprogram. Vad hade hänt om Stefan Löfven droppat decemberöverenskommelsen, Göran Hägglund avgått eller Palestina erkänts i ett redan inspelat nöjesprogram?

Det hade blivit ett jäkla liv. Nu satt SVT på nyheten, utan att lyfta ett finger, och lät Sverigedemokraterna spinna som de ville. De kunde väl ändå ha räknat ut att det skulle hända?

Hur gick egentligen snacket mellan de båda? Hur kunde SVT låta Sverigedemokraterna utnyttja situationen och vara först ut med att "vi kommer att berätta något viktigt nu på fredag klockan 21.00"?

Expressen var först med att publicera uppgifterna, men spåren varifrån de kom är oklara. Källor inom SVT? Sverigedemokraterna själva? Hade SVT gjort en deal med Sverigedemokraterna om att få breaka nyheten först, för att sedan bli överkörda? Oklart.

Vad som står klart är däremot att SVT visste vad som skulle ske redan före Expressen publicerade sina uppgifter. Uppgifter som för övrigt alla andra satt inne på. Skavlan-redaktionen och Jimmie Åkesson har haft kontakt under en längre tid, berättade SVT Nöjes programchef Thomas Hall för Dagens Media häromveckan.

"För oss finns det ett självklart nyhetsintresse. När en partiledare för ett stort parti kommer tillbaka från en sjukskrivning bör han intervjuas", sa Hall också innan han avslutade med:

"Vi kände att nyhetsvärdet varit så starkt så vi kunde inte hålla det för oss själva".

Det här har Thomas Hall helt rätt i.

Problemet? De gjorde ju precis tvärtom. Visst att det hela först bekräftades hos SVT, men uppgifterna var de mer eller mindre sist av alla att publicera. SVT kan inte skippa nyheten, men de kan heller inte hålla på den till Skavlan.

En nyhet av det allmänintresset, av den digniteten, är inget som något public servicebolag kan avvakta med utan att svika sitt uppdrag.
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!