- Foto: Nyheter24

Respektera mig som om jag vore din, inte någon annans

"Det är djävulskt förnedrande att jag ska behöva be om att bli respekterad".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Caroline Hotti är praktikant på Nyheter24:s debattredaktion.

Följ henne på Twitter: @CarolineHotti

Sluddriga ord piskar mig rappt i ryggen när jag passerar: ”Ey, grabbar! Flytta på er så att blondinen får komma fram. Så att vi kan titta på hennes röv!”

Gapskrattet sköljer över mig. Det hettar till på insidan. Ilskan bubblar. Men vad kan jag göra?

Gatan gapar tom i ett nattsvart Stockholm. Inte en människa i sikte. Bara jag och en handfull berusade män.

Ensam.

Kränkt.

Tacka och ta emot.

Jag är så urbota trött på män som tar sig friheten att sexualisera och trakassera mig. Jag har aldrig bett om att få min kropp kommenterad, klämd eller smiskad. Ändå känns det ibland som mer utav en regel än ett undantag.

Kanske är du en av dem som spontant tänker: ”Nej, inte ännu en feminist”. Men vet du vad, släpp den tanken. Och när du ändå håller på, släpp den definition av feminism du bär med dig.

Jag vill diskutera respekt.

Jag hade kunnat satsa allt, armar som ben, svensk sommar och Kalle Anka på julafton, på att trakasserierna jag och många andra kvinnor utsätts för dagligen inte hade skett under ombytta roller.

Hade det varit jag som vinglade fram längs Vasagatan i sällskap av mina kvinnliga kamrater, hade jag aldrig fått för mig att bröla: ”Grabben! Vänd dig om och spänn till byxorna lite. Låt oss se paketet!”

Ser du hur absurd tanken är?

Skrattretande.

Det är djävulskt förnedrande att jag ens ska behöva be om det. Att jag ska behöva kräva respekt. Respektera mig som jag respekterar dig. Respektera mig som jag hoppas att du respekterar din mamma, din syster, din dotter och kvinnan du älskar.

Luta inte över mig med dina två meter. Tryck inte mig mot din kropp i samma rörelse som du greppar tag i min rumpa, och flåsar i mitt öra.

Gör det inte.

Respektera mig.

Jag säger inte att alla män beter sig på det här sättet. Men tyvärr är ni många. Och jag hoppas att du kanske är en av dem som i framtiden tänker till innan du tar dig friheten att kränka en medmänniska.

Så snälla. Respektera mig som om jag vore din, inte någon annans.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA: Vapen förstörda i Jemen

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.