Emma Lindström.
Emma Lindström. - Foto: Ellinor Svensson

Nej, du får inte springa i ett tjejlopp – Sluta gråta din bebis

Emma Lindström om att vissa sammanhang behöver få vara fria från män.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Krönika

Emma Lindström är praktikant på Nyheter24.

Följ henne på Twitter:@emmalindstr_m

Nu har det hänt igen. En man är kränkt. Samuel har anmält Vårruset för att han inte får springa loppet. Ett lopp som arrangeras en gång om året, för kvinnor.

– Vårruset är ett lopp för tjejer. Det var från början ett sätt för tjejer att komma igång med löpning, för tidigare var alla lopp väldigt mansdominerade, säger Kristina Rosenberg, kommunikationsansvarig på Stockholms Marathon Gruppen, till Metro.

I dag finns det massvis med lopp som både män och kvinnor får delta i. Jag håller med Samuel om att vi ska ha allmänna arrangemang som alla kan delta i. Vi kan ju se på The Color Run i Stockholm som exempel.

Ni vet, loppet som marknadsförs med att 75 procent av löparna är kvinnor och som på sin facebooksida skriver "75% tjejer anmälda. Är du kille och ska springa The Color Run? Grattis".

Nej, Samuel du kanske inte har märkt det men kvinnor utsätts för sexism hela tiden, överallt, alla dagar om året. Och tydligen också när vi vill hålla på med idrott. Ibland är det uppenbara sexuella trakasserier. Ibland är det mer subtilt, som blickar eller en svårtydd kommentar.

Vem vill springa i ett lopp där du förutsätts vara något män ska njuta av? Det tyder på en vidrig kvinnosyn hos arrangörerna bakom The Color Run och det bevisar att det behövs lopp fria från män. Vi måste få slippa den osköna stämning som mäns närvaro skapar för kvinnor. Ibland måste män hålla sig borta en stund.

Det är kul att Samuel vill göra något för jämställdheten. Det är synd att han trampar helt jävla snett. I stället för att försöka beröva kvinnor på ett tryggt sammanhang kanske han kan lägga sin tid och energi på att förändra där det behövs. Som man har han en ställning ingen kvinna kan ha, han kan nyttja den och göra skillnad om han fokuserar på rätt saker. Han kan säga till när han ser kvinnor utsättas för sexism i det offentliga rummet. Han kan anmäla sexistisk reklam. Han kan delta i och arrangera event där alla deltar på lika villkor. Men han borde inte försöka ta ifrån kvinnor ett tillfälle att slippa bli objektifierade.

Och om Samuel fortfarande är löpsugen, här finns ett antal lopp att välja på. Du kan säkert hitta något som passar dig.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.