Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl och Petter Gustafsson var först med att avslöja polisens lögner.
Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl och Petter Gustafsson var först med att avslöja polisens lögner. - Foto: nyheter24

"Polisen matar hatarna med falska uppgifter"

Polisen ska skydda och tjäna – inte uppmana till hat mot utsatta människor.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När polisen ljuger för media för att hetsa mot svaga människor är det något som är riktigt, riktigt fel. Då måste vi på allvar stanna upp och undra var vårt samhälle är på väg.

Du har säkert läst dagens stora nyhet, om Lars Fredin, tf områdeschef i Norra Gävleborg som intervjuades av Hela Hälsingland och beskrev hur 150 personer på en campingplats i Söderhamn levt där i ett och ett halvt år och betalar en miljon om året för att bo där. Flera stora medier som Expressen och Metro spred uppgifterna.

Problemet var bara att uppgifterna var helt felaktiga. Företrädare för campingen berättade för Nyheter24 i dag att Fredins uppgifter är tagna ur luften.

Vi på Nyheter24 har under dagen försökt få en kommentar till uttalandet, men polisen i Gävleborgs presskontakt svarar inte. Inte heller vakthavande befäl vill uttala sig, utan hänvisar tillbaka till presskontakten.

Det är fanimig fullständigt oförsvarligt. Polisen ska finnas till för att skydda och tjäna medborgarna och de som vistas i Sverige, inte minst svaga människor.

Att först ta siffror ur luften och sen inte stå för dem är ett jävla beteende.

Vi litar på polisen. Det är ganska naturligt. En viktig grundpelare i vårt samhälle är ju faktiskt att vi ska kunna lita på vad polisen säger. Men när en polis dansar ut på linan och ger uppgifter till media som är fullständigt fel så är det något som gått sönder.

Och när det dessutom handlar om att mata nättroll, rasister och hatare med delningsvänlig "fakta" så måste man stanna upp och fråga vad det är som händer. Vad händer när polisen blir lajkfiskare och hetsar mot svaga?

Polisen måste gå ut med ett offentligt uttalande och reda ut den här sörjan. Annars har något viktigt gått förlorat.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!