- Foto: Matilda Andersson/Wikimedia Commons

Politiken är skit – kan vi snälla få ett nyval?

Det var längesen svensk politik var så dyster och deppig.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter:@tottelofstrom

I dag presenterades Statistiska Centralbyråns stora Partisympatiundersökning. Detta görs två gånger per år, och är den största opinionsundersökningen som görs i Sverige.

Men just den här gången får man nog vara ganska trångsynt och naiv för att glädjas åt resultatet. Undersökningen sätter nämligen siffror på det faktum att det mesta har gått åt fanders sedan valet i höstas.

Kommer ni till exempel ihåg vad Socialdemokraterna huvudsakliga vallöfte var? Att "fixa jobben", och de lovade inte bara guld och gröna skogar, utan också Europas lägsta arbetslöshet senast år 2020. Det löftet kan vi förmodligen fetglömma när situationen är som den är nu. Detta hade möjligen kunnat gå vägen om Sossarna ensamma hade fått över 50 % i valet i höstas, men knappt då.

Dessutom tvingas de fjäska för och trippa på tå runt oppositionen för att ens få igenom sin egen budget.

Och visst, nog finns det en del Alliansföreträdare som är glada över resultatet i dagens undersökning. Problemet är bara att opinionen inte har någon direkt betydelse så här mindre än ett år efter riksdagsvalet. Det spelar ingen roll att Alliansen knappar in på de rödgröna, de kommer ändå inte kunna driva igenom sin egen politik i högre utsträckning än de kunde när riksdagen öppnade igen förra året.


Bildkälla: SCB

Alliansens ökning i opinionen är snarast ett löfte om att de kanske kommer att få tillbaka regeringsmakten någon gång framöver. Det är inte så mycket att hurra över.

Och så har vi så klart riksdagens svarta får också; Sverigedemokraterna. Deras väljare älskar så klart att partiet växer snabbt just nu, men på många sätt är det ett luftslott. SD har ingen reell makt över sina hjärtefrågor, och även om de snart kan vara Sveriges näst största parti i mätningarna, betyder det inte speciellt mycket om de ändå inte har något att säga till om.

Att de som ogillar SD är minst sagt missnöjda med att det går bra för dem, behövs knappast sägas. Att det dessutom pågår visst flirtande med SD från andra partier och från vissa ledarsidor, gör bara situationen ännu tristare för de som vill hålla partiet borta från varje form av inflytande.

Det enda ljuset i tunneln skulle väl vara att Alliansen kanske, kanske är på väg att bli större än de rödgröna, vilket kan innebära att de, fyllda av förhoppningar om att få regera igen, skrotar decemberöverenskommelsen och tvingar fram ett nyval.

I en sådan situation har vi kanske en liten, liten chans att få en regering som inte tvingas klia oppositionen på ryggen för att inte få precis alla förslag stoppade i riksdagen.

Skit är det. Allting.

/
PSU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.