1 av 5
- Foto: Ellinor Svensson / Faksimil TV4
Emma Lindström.
2 av 5
Emma Lindström. - Foto: Ellinor Svensson
"Lycka till med sändningen" sa han innan han gick.
3 av 5
"Lycka till med sändningen" sa han innan han gick. - Foto: Faksimil / TV4
Adam Tensta lämnar TV4:s live-sändning i protest.
4 av 5
Adam Tensta lämnar TV4:s live-sändning i protest. - Foto: Faksimil / TV4
Han kritiserar TV4 för att kanalen bjudit in en person som gjort rasistiska uttalanden.
5 av 5
Han kritiserar TV4 för att kanalen bjudit in en person som gjort rasistiska uttalanden. - Foto: Faksimil / TV4

Därför är det fjantigt att kritisera Adam Tensta

Det var helt rätt av Adam Tensta att storma ut ur TV4-studion, skriver Nyheter24:s Emma Lindström.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma Lindström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m.

I dag deltog Adam Tensta i TV4 Nyhetsmorgon. Producenten och programledarna verkade tro att artisten, vars riktiga namn är Adam Taal, var där för att diskutera sin nya skiva.

Det tänkte han inte göra. Under morgonen publicerades en debattartikel i Aftonbladet där artisten kritiserar TV4 för att kanalen låtit halvkända Louise Andersson Bodin medverka efter att hon gjort rasistiska uttalanden. Han skriver bland annat: "Normaliserandet av rasism har ju sedan länge fått bästa sändningstid. Men jag vill ta tillfället i akt och meddela TV4-gruppen och högsta ansvariga att denna ”incident” inte är glömd. Vi ser er!"

Väl inbjuden till kanalen och det aktuella tv-programmet tog han minst sagt tillfället i akt. Han berättade varför han ansåg att kanalen gjort fel. Sedan presenterade han tre frågor han vill ha svar på. Hur kunde Andersson Bodin bli bokad till programmet? Hur rimmar det med TV4:s policy om "noll rasism"? Och varför har inte TV4 gått ut med en ursäkt?

Innan han gick in på ämnet bad han om ursäkt till både programledare och producenter och när han gick önskade han "lycka till" med sändningen.

Nu, efter att händelsen uppmärksammats, får han kritik för att han inte stannade och diskuterade och problematiserade ämnet. Det är bara fjanterier. Ni som säger så kan varken ha sett eller lyssnat på vad som hänt.

För det första var det helt uppenbart vad han menade i programmet. Det fanns ingen anledning för honom att stanna kvar och diskutera. TV4 har gjort fel och borde ta sitt ansvar. Och för det andra har han skrivit en debattartikel där det tydligt framgår vad han vill säga. Vad mer kräver ni?

Adam Tensta har inget ansvar att förklara rasism och förtryck för någon annan. Det är aldrig den förtrycktas ansvar att utbilda de som inte förstår. Nu har han gjort det ändå och det är upp till oss andra som inte vet hur rasism känns att ta vårt ansvar och lyssna på vad han har att säga.

/
TV4
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.