- Foto: Caroline Hotti

Polisen måste öppna för anmälningar av näthat online

För att kunna bekämpa hot, kränkningar och ofredande på Internet, måste vi göra det enklare att polisanmäla den typen av brott.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter:@tottelofstrom

Jag gjorde just en polisanmälan om olaga hot. Igen. Telefonsamtalet till 114 14 tog ungefär en kvart, och jag fick läsa upp det mail jag hade fått skickat till mig, för att den jag pratade med skulle kunna skriva ner det ordagrant.

I slutet av samtalet passade jag på att fråga om en sak jag har funderat på även tidigare: är det möjligt att göra den här typen av polisanmälningar på polisen.se? Svaret blev att det tyvärr inte är möjligt, men att brotten stöld och bedrägeri går att polisanmäla på det sättet.

Min fråga blir därför om det inte är dags att polisen tar steget in i 2000-talet och faktiskt öppnar upp för att polisanmäla näthat, hot och ofredande direkt på deras hemsida? Kanske kan de till och med möjliggöra att bifoga screenshots som bevismaterial, att bifoga länkar till Facebook- eller Twitterprofiler, eller annan relevant information.

Näthat – alltså ofredande, mobbning och hot på Internet – är förmodligen de några av de vanligaste brotten som begås i Sverige i dag, men bara ett fåtal av händelserna anmäls, och bara en bråkdel av de som anmäls leder till fällande domar. Detta trots att bevisningen ofta är fullt tillräcklig.

Vore det inte rimligt att göra det enklare för gemene svensk att faktiskt kunna polisanmäla brottet? Många är inte helt bekväma med att prata i telefon, och många känner sig obekväma med att prata med myndigheter.

Genom att göra det enklare att anmäla skulle vi kunna ta tag i det här problemet på allvar. För det är nämligen inte bara journalister och folk inom media som drabbas. Det är ett utbrett samhällsproblem som ansvariga myndigheter och politiker tycks ha gett upp om.

Det här riktar sig till er inom Polisen, politiken och rättssystemet: ingen människa ska behöva bli hotad, kränkt eller förnedrad. Lös det!

/
/
/
Hot
/
/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.