Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.
Nyheter24:s Karl Anders Lindahl. - Foto: jerry boman

Nu dödar vi myten om att kunna "hjälpa flyktingar på plats"

"Dessa människor skulle kunna fortsätta få "hjälp på plats" resten av livet, utan att någonsin riktigt få leva".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I flyktinglägret Za'atari mitt ute i den jordanska öknen bor just nu över 80 000 människor. Za'atari har sedan 2012 blivit en liten stad av vita tält, med gator och gränder, skolor, fotbollsplaner och sjukhus. På dagen är det varmt som i en bastu, på natten är det krispigt och kallt.

Det är just platser som Za'atari som kallas "närområdet". Ska du "hjälpa på plats" så är det hit du ska skicka stålarna. Men hur mycket pengar Sverige än ger i bistånd så ska du tänka på en sak: Bara för att vi "hjälper folk på plats" betyder det inte att folk inte kommer att söka sig vidare, mot Europa, mot resten av världen. Varför inte? För att flyktingar inte är djur.

Bara för att en flyktingfamilj får tak över huvudet och mat för dagen betyder det inte att de kommer att stanna i flyktinglägret. Och varför skulle de? Här finns ingen framtid, här finns inga hem. Vem vet hur länge kriget i Syrien håller på?

Om du hade varit i dina bästa år och haft barn i skolåldern skulle du också vilja komma därifrån. För vi människor funkar så. VI har ett ansvar mot oss själva och mot dem vi älskar att bli det bästa vi kan vara.

Flyktingar flyr nämligen inte från flyktingläger. De flyr från ett brutalt inbördeskrig. Folk flyr inte för mat och tak över huvudet. De flyr för livet.

Dessa människor skulle kunna fortsätta få "hjälp på plats" resten av livet, utan att någonsin riktigt få leva. Deras barn får växa upp i en värld utan hem, utan värdighet och utan någon som helst framtid.

Eller så kan den framtiden finnas någon annanstans, där barnens föräldrar kan göra det största och bästa de kan göra med sina liv. Du vill någonstans där dina barn kan sova i en mjuk säng, där dina erfarenheter och din utbildning kan göra nytta.

Naturligtvis måste vi ha ett generöst bistånd och göra allt för att livet i flyktinglägret blir så drägligt som möjligt. Men tro inte att vi kan välja på antingen flyktingmottagande eller bistånd. Och om du är politiker och försöker få folk att tro det, då har du väldigt konstig männskosyn.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.