Nyheter24:s Teodor Stig-Matz tycker inte 16-åringar ska få rösta.
Nyheter24:s Teodor Stig-Matz tycker inte 16-åringar ska få rösta. - Foto: Tom Jerry Boman

Att ge 16-åringar rösträtt är som att låta ekorrar bli piloter

Majoriteten av Sveriges 16-åringar tänker på hur de ska få tag på smuggelsprit till helgen och vilken porr de ska titta på.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Teodor Stig-Matz är debattredaktör på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @kycklingkiev.

Statens demokratiutredning säger att rösträtt för 16-åringar i kommunvalen är en bra idé. Jag tycker att det efter denna nyhet vore en bra idé att lägga ner statens demokratiutredning. Och, om förslaget om röstande 16-åringar blir verklighet, kanske vi borde tänka på att lägga ner hela demokratin.

Skämt åsido, när man är 16 år gammal så borde man inte ha makt över vad ens familj äter till middag, och absolut inte något så allvarligt som sin egen, eller någon annans, framtid.

Det är illa nog att människor som är 18 får rösta. Egentligen borde åldern höjas till typ 45. Det skulle innebära att jag själv inte skulle få rösta. Men med tanke på att jag har svårt att bestämma mig vad jag ska sätta på mig för kläder på morgonen så känns det ganska naturligt.

En av få organisationer i Sverige som vill att 16-åringar ska få rösta är Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom. Det vill säga 6 400 lillgamla miljömuppar. Att de vill kunna rösta tidigt är inte så konstigt. De är engagerade och har åsikter om saker.

Tyvärr är inte majoriteten av Sveriges 16-åringar som Grön ungdom. Majoriteten av Sveriges 16-åringar tänker på hur de ska få tag på smuggelsprit till helgen och vilken porr de ska titta på.

Att ge 16-åringar rösträtt är som att låta ekorrar utbilda sig till piloter. Dumt och onödigt.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde 16-åringar få rösta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.