Nyheter24:s Teodor Stig-Matz skriver om utvisningarna av flyktingar.
Nyheter24:s Teodor Stig-Matz skriver om utvisningarna av flyktingar. - Foto: Tom Jerry Boman

Vi riskerar att döda 80 000 människor – men jag antar att det är okej

Vi glömmer ofta det. Att flyktingfrågan handlar om liv och död. Om att döda människor eller att inte döda människor. Vi har uppenbarligen valt det första alternativet.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Teodor Stig-Matz är debattredaktör på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @kycklingkiev.

Regeringen har beslutat att vi ska sätta 80 000 flyktingar på chartrade plan till sina hemländer. För att skicka stora mängder människor till döden i sina hemländer räcker det tydligen inte med den reguljära flygtrafiken.

Vi ska hyra plan så att vi kan skicka tillbaka 80 000 människor till helvetet de flytt från. Alla kommer inte dö, många, kanske de allra flesta, kommer bara återvända till en tillvaro utan framtid.

Men när man flyger ner människor till Irak eller Afghanistan så hör det liksom till att en stor del kommer att dö alldeles för tidigt. Alla kommer inte att dö, men alla kommer riskera att dö.

Vi glömmer ofta det. Att flyktingfrågan handlar om liv och död. Om att döda människor eller att inte döda människor. Vi har uppenbarligen valt det första alternativet.

Men jag antar att det är helt okej. Jag antar att det är viktigare att vi har kvar vår extremt generösa välfärd eller våra 49 olika jobbskatteavdrag. Jag antar att det är viktigare att vi slipper se bruna människor i våra småstäder. Jag antar att vår bekvämlighet är viktigare än människoliv.

Jag antar att vi helt enkelt värderar oss själva högre än de människor som flyr hit. Det finns ett ord för den sortens tänk.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!