1 av 2
- Foto: Nyheter24 / TT
Bättre bildtext skulle kunna var: "När du är köttätare och inte klagat på veganen mittemot på 8 minuter."
2 av 2
Bättre bildtext skulle kunna var: "När du är köttätare och inte klagat på veganen mittemot på 8 minuter." - Foto: Faksimil / memes.com

Köttätare är vår tids största egoister – de borde tacka veganer

"Ni borde hålla käften när det kommer till diskussioner om huruvida jag får i mig näringsämnen eller inte och i stället ge mig lite kredd för vad jag gör för dig, mig och för vår planet."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma Lindström är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m.

Det är lätt att reta sig på vegetarianer och veganer. På nätet är det ett stående skämt att driva om att veganer inte kan hålla tyst om sin kosthållning.

Köttätarna tycker att vegosarna pratar för mycket om att de *inte äter kött*. Fast förlåt, hörrni. Ni som smaskar i er era köttbitar utan att ens reflektera över varför, ni tror väl inte att vi säger det för att vi som väljer en vegetarisk diet gillar att snacka med er om det?

Nej, att nämna att du är vegan, vegetarian eller någon slags halv jag-äter-fisk-men-inte-rött-kött-och-ibland-vilt är ett ont måste. Eftersom nästan alla restauranger i allmänhet, och köttätare i synnerhet, räknar med att resten av befolkningen också gillar blodiga biffar måste vi ständigt upplysa dem om det här.

Vi ser aldrig fram emot att snacka med er i en och en halv timme framöver om hur mycket protein det är i 100 gram bönor versus 100 gram tonfisk. Ändå gör vi det, för om vi inte gör vår omgivning uppmärksam på att vi vägrar äta döda djur serveras vi snart ett fat med seniga kycklingklubbor.

Jag har fått nog av att vara den jobbiga i gänget. Särskilt eftersom ni borde tacka mig. Ni borde hålla käften när det kommer till diskussioner om huruvida jag får i mig näringsämnen eller inte och i stället ge mig lite kredd för vad jag gör för dig, mig och för vår planet.

Forskare har gång på gång på gång talat om att kött är en av de största klimatbovarna. Det som i teorin handlar om några plus- och minusgrader hit eller dit rör i praktiken miljontals människors liv eller död.

Antingen så gör vi vad vi kan för att kunna fortsätta leva på jorden, så som vi känner den. Eller så fortsätter du att hålla monologer för mig om protein samtidigt som du tuggar oss alla lite närmre döden för att du tycker att "kött är så gott".

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!