Amanda Leander på Nyheter24 föredrar att ha personlig kontakt med sitt barns andra förälder, istället för via sociala medier.
Amanda Leander på Nyheter24 föredrar att ha personlig kontakt med sitt barns andra förälder, istället för via sociala medier. - Foto: TOM JERRY BOMAN

Mitt bästa relationsråd: Blocka varandra på sociala medier

Hur kan föräldrar få sin relation som nyseparerade att fungera så smärtfritt som möjligt? Mitt spontana svar är alltid: ”Blocka varandra på sociala medier.”


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi separerade när vårt barn var knappt två år gammalt. Till en början var saknaden och smärtan överväldigande, mitt uppe i sårade känslor och nya vardagsrutiner.

Jag gick nästan tvångsmässigt in på den andra förälderns Facebooksida och försökte hålla mig uppdaterad. Stalkade mitt eget barn, för att få den dagliga dosen av villkorslös kärlek, på distans.

Ofrånkomligen började vi konfrontera varandra med våra iakttagelser. Kanske såg barnet ut att vara för tunt klädd på en bild eller så satt någon förälder uppe för sent om nätterna. Varje liten detalj kunde dissekeras, ifrågasättas och kommenteras öppet på varandras sidor.

Lösningen på problemet blev att blocka varandra på precis alla sociala medier. Vi gjorde oss helt osynliga för varandra.

Inledningsvis var det både frustrerande och irriterande. Men till slut hittade vi som föräldrar nya sätt att kommunicera på, mer på riktigt. Det blev långa samtal eller detaljerade sms i början, om allt.

Idag, snart sex år efter separationen, känner jag inget som helst behov längre av att få veta via sociala medier hur mitt barn har det hos den andra föräldern. Vi prioriterar att prata direkt med den andra föräldern och framför allt med barnet. Att verkligen lyssna på varandra.

Det känns viktigt att vi som föräldrar kommunicerar på riktigt, utan att spekulera eller dra förhastade slutsatser på grund av statusuppdateringar, som bara speglar en bråkdel av verkligheten.

Vi tar på så vis del av det viktigaste i barnets liv, istället för att peta runt i petitesser och eventuella öppna sår i onödan.

Nu har vi en trygg och glad sjuåring som vet att alla hens föräldrar – inklusive tillkomna bonusföräldrar –uppskattar och respekterar varandra, precis som de är.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att fler föräldrar borde blocka varandra på sociala medier?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.