1 av 2
- Foto: Baker Karim/Faksimil
Alexander Karim
2 av 2
Alexander Karim - Foto: Baker Karim

Alexander Karim: Det var ett hatbrott – inte en terrorattack

Skådespelaren: Det här är ​ett öppet brev till alla HBTQ-personer.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alexander Karim är skådespelare och fast krönikör hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter:@AlexanderKarim

Hej,

Jag ville skriva några rader om det som inträffat och om hur det kommer att påverka oss alla.

Det har hänt igen. En till skjutning. 49 liv släckta. Den värsta massakern i amerikansk historia. Jag vet inte om ni såg Barack Obama där han talade med trött röst från podiet. Han snuddade vid ämnet om vapenkontroll men gick snart över till det som skulle komma att bli den här historiens narrativ:

Det var en terrorhandling.

Nu finns stoff för murvlarna att gräva i. Vi visas bilder från Syrien. Från dammiga flak där maskerade män viftar med sina automatkarbiner. De har gjort det igen. Islamisterna kommer närmare och närmare.

Mördaren hette Omar Mateen. Typiskt terroristnamn. Han ringde 911 och svor sin trohet till IS före dådet. Det spelar ingen roll att han aldrig varit särskilt religiös. Det spelar ingen roll att man inte kunnat hitta kopplingar till något terrornätverk. Det här var terrorism. Han gjorde det för att han hatar Amerika och ville döda hennes barn. Punkt.

Jag vill bara säga att jag vet lika väl som ni att det här inte är sant. Sanningen är att Omar Mateen såg två män kyssas och då sa det bara klick. Han laddade sina vapen, gick in på en gayklubb och började skjuta. IS har inget med det här att göra.

Det var ett hatbrott inte en terrorattack.

Distinktionen är viktig. Ni vet det. Jag vet det. För att varje minut vi läser om maskerade män som skjuter vilt i öknen, är en minut som vi inte läser om våldet, hatet och förföljelsen av er och miljontals andra HBTQ-personer världen över.

Dramat vi serveras nu har titeln; Kriget mot den islamistiska terrorn. Samtalen i skolorna kommer att handla om just detta. På lunchrasterna. I tv-sofforna. Experter kommer att kallas in. Nya bilder kommer blandas med gamla för kontext. Plan som flyger in i skyskrapor. Kidnappade journalister. Trump kommer att säga ”Vad var det jag sa?”.

Allt emedan er kamp kommer att förbli en subplot i manuset som just nu skrivs. Den kommer att nämnas i förbigående i tv-soffor, på skolor, lunchraster, expertpaneler. Man hade kunnat kabla ut bilder från de tusentals hatbrott om året som sker runt om i världen.

Man hade kunnat låta dessa 49 liv göra skillnad. Kunnat använda oss av den här tragedin för att lära oss mer. Växa. Förändra.

Men jag är ledsen att säga att det inte kommer att hända. För vi har valt vilket krig vi vill utkämpa med alla medel, till varje pris. Vi sysslar med terrorism just nu. Så hatet kommer att fortsätta. Okunskapen.

Och för det kan jag bara, från djupet av mitt hjärta, säga förlåt.

Med vänliga hälsningar,
Alexander Karim

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!