Varför hittade inte åklagaren skäl att anhålla 33-åringen innan det misstänkta mordet? Det undrar Nyheter24:s reporter Christian Ploog.
Varför hittade inte åklagaren skäl att anhålla 33-åringen innan det misstänkta mordet? Det undrar Nyheter24:s reporter Christian Ploog. - Foto: Privat / Tom Jerry Boman

Lotta misshandlades till döds – sveket från rättsväsendet är oförlåtligt

Åklagaren lade ner utredningen trots att hon var hotad. Bara dagar senare dödades Lotta, 41. Svenskt rättsväsende borde skämmas – och dra lärdom.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De hade dejtat en tid. Men efter bara några veckor märkte Lotta, 41, att något inte stämde. Den 33-årige mannen var aggressiv och kontrollerande. För Aftonbladet har anhöriga berättat hur han blev rasande när hon försökte avsluta relationen. Hon tvingades till och med bo på olika adresser för att undvika honom.

33-åringen anhölls i sin frånvaro, misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Men bara dagar senare valde vice chefsåklagare Åke Olsson att häva anhållandet. Efter det letade 33-åringen upp Lotta, bröt sig in i hennes hem – och misshandlade henne till döds.

Poliser och sjukhuspersonal har beskrivit våldet som "det värsta de sett". Anhöriga berättar om ett krossat huvud. Om en helt blå kropp orsakad av övervåld.

Varför hittade inte åklagaren skäl att anhålla 33-åringen innan det misstänkta mordet?

Visserligen ville Lotta av rädsla inte samarbeta i utredningen, men det ska inte vara skäl nog att lägga ner den. Fanns det verkligen inte fler stenar att vända på?

33-åringens våldsamma historia var väl dokumenterad sedan länge. Han hade flera misshandelsdomar på sig, inte minst mot kvinnor som han varit ihop med.

Varningssignalerna borde blinkat som 40 meter höga fyrar.

Efter att fallet uppmärksammats i media startades en utredning mot åklagarmyndigheten. I dag rapporterar SVT att den kommit fram till att inget lagbrott har begåtts av någon handläggare.

Kvar finns Lottas familj som får leva med sorgen efter hennes död. Samt sveket mot Lotta själv från ett svenskt rättsväsende som borde skämmas.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Minst 23 människor på höglandet i Papua Nya Guinea har omkommit i översvämningar och jordskred efter oväder.

Port sprängd i flerbostadshus i Åkersberga

En explosion misstänks ha inträffat vid en port i ett fem våningar högt bostadshus i Åkersberga norr om Stockholm.

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.