Johanna Nordström tycker det räcker nu.
1 av 2
Johanna Nordström tycker det räcker nu. - Foto: filippaberg/faksimil
Håller du med Johanna? Rösta i pollen.
2 av 2
Håller du med Johanna? Rösta i pollen.

Hur i helvete kan poliser säga att det är mitt fel om jag blir våldtagen?

''För ibland får man faktiskt skylla sig själv''


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu är jag trött på att behöva skriva. Att försöka övertyga och förklara. Jag möter er varje dag. Ni som inte förstår. Ni som jag suckar åt. Ni som skyller problemen på oss.

I ett inlägg på facebook gör en polisman just det här. Jag läser, suckar och gör mig beredd. Och så fastnar jag vid det här citatet.

"Att själv utsätta sig för risken att bli rånad, våldtagen eller misshandlad bara för att tjäna några kronor gör mig förbannad. Väljer du att hoppa in i en "svarttaxi" gör du ett eget aktivt val och jag hoppas inte du ringer mig när skiten träffar fläkten! För ibland får man faktiskt skylla sig själv...."

Jag har läst det där citatet om och om igen. Försökt ta in.

Han kanske inte menar så? Han är ju ändå polis. Han ska ju stå bakom oss. Hjälpa oss. Rädda oss.

Men desto fler gånger jag läser så förstår jag. Han gör som så många andra i vårt samhälle. Går patriarkatets ärenden.

Om jag bestämmer mig för att ta en svarttaxi hem och blir utsatt så är det mitt fel. Punkt. Kan ni förstå? Jag får skylla mig själv för att någon männniska väljer att ta sig rätten till min kropp.

Men vet ni. Jag är inte ens arg längre. Jag är bara ledsen. Ledsen över att jag får läsa det där av en polisman. Ledsen över att vi inte tas på allvar. Ledsen över att när jag skriver eller pratar om hur problematisk våldtäktskulturen är så får jag kommentarer om att ‘’män faktiskt också är rädda’’.

Och det är helt rätt. Jag är rädd för det här samhället. Du är rädd för det här samhället. Vi är rädda för det här samhället.

För visst vore det konstigt om vi inte var rädda för ett samhälle där våldtäktsmän går fria, där våra vänner blir utsatta och där polismän skriver att vi får skylla oss själva.
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Minst 23 människor på höglandet i Papua Nya Guinea har omkommit i översvämningar och jordskred efter oväder.