1 av 3
2 av 3
3 av 3
- Foto: Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. / Evan Vucci

Tack för den, era korkade amerikaner

Nyheter24:s Teodor Stig-Matz skräder inte med orden när han skriver om Donald Trumps valvinst.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Teodor Stig-Matz är debattredaktör påNyheter24.

Följ honom på Insta: teodordante.

Följ honom på Twitter: @kycklingkiev.

"When they go low – we go high"

Michelle Obamas citat från demokraternas partikonvent i somras blev snabbt en klassiker. En källa till hopp. Men det skiter jag i nu. För vad finns det egentligen för mening längre?

Varför ska vi sikta högre när det här ändå händer gång på gång? När SD får 13 procent. När Storbritannien lämnar EU. När en fascist väljs till president i världens mäktigaste land.

Analyserna kommer redan: Eliten har inte lyssnat på folket, människor känner sig svikna av politiker som inte bryr sig, landsbygdens bortglömda folk har talat. Och de sakerna kan mycket väl stämma. Men är inte roten i det hela mycket simplare? Är det inte helt enkelt så att väldigt många människor är idioter?

För hur kan man rösta på en person som kallar mexikaner våldtäktsmän, är bff med Putin, inte vill släppa in några muslimer i USA, kallar kvinnor grisar, skryter om sexuella övergrepp och inte har någon som helst grund för sin politik, om man inte är en idiot? Hur kan man låta sig luras av en sådan man om inte är totalt jävla dum i huvudet?

Det är unga amerikaner som kommer drabbas hårdast här. Framför allt de som tillhör minoriteter. Det är deras framtid som potentiellt är förstörd. Om dessa grupper fått bestämma hade Clinton vunnit. Nu får de i stället betala priset för ett val som äldre vita på landsbygden gjort.

Men det här påverkar även så klart oss alla. Det här är inte något litet skitland som valt president. En facistoid galning med hett temperament har nu befogenheten att spränga hela jorden.

Tack för den, era korkade amerikaner.

---

Gudrun Schyman har också tyckt till om resultatet. Läs hennes text här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är halva USA idioter?
Tack för din röst!