Peter Springare, polis, skriver att nästan alla kriminella i Örebro har utländska namn.
1 av 3
Peter Springare, polis, skriver att nästan alla kriminella i Örebro har utländska namn. - Foto: TT Bild
Peter Springare, polisen i Örebro.
2 av 3
Peter Springare, polisen i Örebro. - Foto: TT Bild
3 av 3
- Foto: TT Bild

Ja, Peter Springare, det är klart vi ska prata om invandring

Peter Springare, polis i Örebro, skriver att invandrare begår fler brott än svenskar. Det enda han bidrar till är rasism.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma Lindström är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @emmajlindstrom.

Örebropolisen Peter Springare tror att han har gjort något nytt. I ett Facebookinlägg skriver han att namnen på personer som utför brott i staden till stor del är utländska.

"Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer...va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen." skriver han i inlägget.

Så handlar kriminalitet om invandring? Nej, Springare, du klarar inte av att se helheten. Brott handlar aldrig om ursprung, däremot handlar det många gånger om klass, utsatthet och utanförskap, vilket bland annat kriminologen Jerzy Sarnecki slår fast.

Det är sant att personer med utländsk bakgrund begår fler brott än personer med svensk bakgrund. Sarnecki säger så här:

– Det blir först intressant när man tittar på orsaken, och forskning visar att huvudproblemet inte är vilka länder man kommer från utan hur man lever när man kommit till Sverige. Till exempel den gigantiska arbetslösheten och dåligt fungerande integration, säger kriminologen i en intervju med SVT.

Så ja, vi kan prata om invandring, men då måste vi också prata om Sverige. Om vi som har typiskt svenska namn, som du och jag Peter, fortsätter att skapa avstånd till personer som har utländskt klingande namn kommer ingenting bli bättre.

Du bidrar till utsatthet, rasism och hat. Ditt inlägg i debatten bidrar till den klyfta som enligt experter är anledningen till att det ser ut så här. Prata om invandring om du vill, men prata i så fall också om rasismen som du bidrar till.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

“Nu har jag hittat mitt gäng”

General Motors lyfter vinstprognos

Amerikanska fordonsjätten General Motors gjorde ett starkt första kvartal och ledningen lyfter nu vinstprognosen för helåret med 500 miljoner dollar.

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västervik: Polisen rapporterar om brand

"Brand på Gundelvägen, Gamleby.", skriver polisen på sin hemsida.

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.