EU-parlamentarikern Stéphane Séjourné uttrycker sin oro över SD:s valframgångar.
EU-parlamentarikern Stéphane Séjourné uttrycker sin oro över SD:s valframgångar. - Foto: Olivier Matthys/AP/TT och Christine Olsson/TT

Franske politikerns varning efter SD:s framgångar: "Brun höst"

I en debattartikel uttrycker den franske EU-parlamentarikern Stéphane Séjourné sin oro för Sverigedemokraternas valframgångar och varnar för att Europa står inför en "brun höst".


Sverigedemokraternas framgångar i årets val, och vad som ser ut att bli ett succéval för det nationalistiska partiet Italiens bröder i det italienska valet nästa vecka, har föranlett oro i EU-parlamentet.

”Även om de gör allt för att dölja sin EU-fientlighet och sina svavelosande idéer, så kan enigheten i Europa skadas allvarligt av att de kommer till makten", skriver den franske EU-parlamentarikern Stéphane Séjourné i en debattartikel i tidningen l’Opinion.

EU-parlamentarikern varnar för "brun höst"

Stéphane Séjourné, som är gruppledare i den liberala gruppen Renew Europe i EU-parlamentet, fortsätter sedan i artikeln, enligt en översättning från SvD:

”Vad är garantin för att nästa premiärminister i Italien, Giorgia Meloni (post-fascistisk) inte återupplivar sina gamla demoner pro-ryskheten och EU-fientligheten? Vem kan försäkra att inflytandet från Sverigedemokraterna (sprungna ur en nynazistisk grupp) inte gör så att den pro-europeiska linjen i Stockholm backar, bara månader före det svenska EU-ordförandeskapet?”.

Avslutningsvis varnar Séjourné för att Europa lär få uppleva en "brun höst".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!