Tre av fyra tycker att Saudiarabien är en diktatur - statsministern vill inte svara.
1 av 2
Tre av fyra tycker att Saudiarabien är en diktatur - statsministern vill inte svara. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Enström utsågs till ny försvarsminister i våras efter att Sten Tolgfors avgick.
2 av 2
Enström utsågs till ny försvarsminister i våras efter att Sten Tolgfors avgick. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Reinfeldt tyst om Saudiarabien

Är Saudiarabien en diktatur eller ej? Vi frågade Alliansens partiledare, med anledning av försvarsministerns vägran att ta ordet i sin mun.


Är en diktatur - "om man måste välja"

"Vi gör inte listor på länder, men man kan väl helt klart säga att det inte är en demokrati". Så sa Karin Enström om Saudiarabien och vägrade sedan svara ja på frågan om man kan kalla Saudiarabien en diktator. Läs hela intervjun med Ekot här.

Vid 13-tiden på måndagen skickade Enström ett skriftligt uttalande till flera medier där hon kallar Saudiarabien för diktatur - "om man måste välja mellan begreppen demokrati och diktatur".

STOCKHOLM. Försvarsminister Karin Enström (M) vägrade kalla Saudiarabien för en diktatur, något som skapade stor debatt. Nyheter24 har sökt samtliga fyra partiledare i Alliansen för att se om de kan kalla landet för vad det egentligen är.

Varken utbildningsminister och vice statsminister Jan Björklund (FP) eller statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ger dock inget svar på frågan "Är Saudiarabien en diktatur?".

– Jag kan inte hjälpa dig med det, vi får återkomma i så fall, säger Reinfeldts presschef Roberta Alenius till Nyheter24.

Hos de andra alliansledarna är det dock klart och tydligt vad Saudiarabien är.

– Ja, det är en diktatur, hälsar utbildningsminister och vice statsminister Jan Björklund (FP) till Nyheter24 via sin pressekreterare.

"Länder där makthavare inte är valda är diktaturer"

Kristdemokraternas Göran Hägglund håller med, via sin presschef Johan Ingerö.

– Ja, Saudiarabien är en diktatur. Länder där makthavare inte är valda är diktaturer, säger han till Nyheter24.

Ingerö påpekar dock att man antagligen inte har annorlunda syn än Karin Enström när det gäller övergrepp mot mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Även på näringsdepartementet, hos Annie Lööf (C), ser man Saudiarabien som en diktatur.

– Ja, Saudiarabien är en diktatur, säger Annie Lööf via presschefen Anna-Karin Nyman till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!