Efter en intern strid i SD avsattes Lars Röjne, ordförande i Boden.
Efter en intern strid i SD avsattes Lars Röjne, ordförande i Boden. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

SD-ordförande avsatt efter påstådd misshandel

Misshandelsanklagade Lars Röjne är inte längre SD-ordförande i Boden. I helgen avsattes han av partikamraterna.


Kritik mot partiledningen
Tidigare har flera lokala företrädare och avhoppare kritisterat Sverigedemokraternas partiledning för att roffa åt sig av kommunavdelningarnas pengar. På partiets landsdagar hösten 2011 lades förslag fram om att minska respektive ta bort den så kallade "partiskatten" på 25 procent. – De har en ekonomi själva i riks nu. Vi skulle behöva behålla pengarna till exempel till bättre utbildning än vad vi har i dag, sa Bjuvs Allan Jönsson då till Nyheter24.

BODEN. Efter en intern strid i Sverigedemokraterna avsattes Lars Röjne, ordförande i Boden, från sin post i helgen. Han har anklagats för misshandel av en kvinnlig partikamrat 2010, något som använts som slagträ i det bråk som nu lett fram till hans avgång.

Enligt Norrbottens-Kuriren togs beslutet på ett extra partimöte på ett hotell på lördagen. Tills vidare går länsordföranden Peter Aldenlöv in och ersätter honom.

Röjne menar att partikamraternas strid för att få bort honom snarare är ett led i en större process - som i slutändan handlar om partikassan. Han har motsatt sig betalningskrav från SD Norrbotten, något som bland annat retat upp just Aldenlöv.

Och det är inte bara lokalt som pengarna spelar stor roll. Partisekreteraren Björn Söder har hotat med att porta kommunala företrädare från olika partiarrangemang om de inte följer reglerna och betalar in 25 procent av sina intäkter till partiets centrala organisation.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!