Moderaterna vill anpassa gymnasieprogrammen efter hur mycket jobb det finns.
1 av 2
Moderaterna vill anpassa gymnasieprogrammen efter hur mycket jobb det finns. - Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Gymnasiet - skriva i böcker. Eller?
2 av 2
Gymnasiet - skriva i böcker. Eller? - Foto: Adam Ihse / SCANPIX

Moderaterna vill ha mindre kreativitet, mer verklighet

Åtta procent av svenska ungdomar väljer ett estetiskt program på gymnasiet. Nu vill Moderaterna få ner den siffran.


22 procent etablerade

Enligt siffror från SCB är det endast 22 procent av de som läser estetiska program som tre år efter utbildningen lyckats etablera sig på arbetsmarknaden. För 24 procent är arbetssituationen osäker samtidigt som drygt hälften pluggar vidare. Endast tre procent saknar sysselsättning.

SVERIGE. Moderaterna vill att programmen på gymnasiet ska vara utformade efter hur stort behov det finns på arbetsmarknaden. En del i det är att få färre att läsa estetiska linjer, till exempel bild, musik, foto, teater och dans.

– Tillvaron är osäker för många unga som läst estetiska ämnen. Utbildningarna måste kopplas bättre till arbetslinjen, säger Tomas Tobé (M), skolpolitisk talesperson, till Svenska Dagbladet.

Utspelet har lett till starka reaktioner från det egna ungdomsförbundet, Muf. I ett pressmeddelande totalsågar ordföranden Erik Bengtzboe förslaget.

– Klåfingriga politiker ska hålla sig borta från människors livsval - om nu den estetiska gymnasieutbildningen håller måttet ska den självfallet få finnas på samma villkor som alla andra, och annars inte alls. Alla gymnasieutbildningar ska vara av högsta kvalité, finns det vissa som inte är det så ska det skärpas till eller läggas ned, säger han.

Kan bli färre platser

I år var det åtta procent av de som sökte till gymnasiet som valde en estetisk linje. Men det är för många sett till arbetsmarknaden, menar Moderaterna. För att komma till rätta med problemet kan det bland annat bli aktuellt med "höjda krav på estetisk förmåga" på utbildningarna. Man överväger även att minska antalet utbildningsplatser.

– Så skulle det kunna bli. Vi kan se att efterfrågan av elever från vård- och omsorgsprogrammet är stort. Då gäller det att se till att de utbildningarna är attraktiva och är bättre dimensionerade, säger Tobé.

Förslaget har direkt stött på kritik från både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och gymnasieelever enligt SvD. Ännu har inget annat alliansparti velat ställa sig bakom Moderaterna i frågan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!