Louise Erixon lämnade SDU-kongressen efter tal om partiets "slemmiga händer" och att hon skulle ha legat sin väg till toppen.
1 av 2
Louise Erixon lämnade SDU-kongressen efter tal om partiets "slemmiga händer" och att hon skulle ha legat sin väg till toppen. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Gustav Kasselstrand blev omvald som ordförande för SDU.
2 av 2
Gustav Kasselstrand blev omvald som ordförande för SDU. - Foto: Copyright: Drago Prvulovic / MalmBild AB

Jimmie Åkessons flickvän förnedrad på SDU-kongressen

Louise Erixon lämnade kongressen i förväg efter talet av SDU:s förbundssekreterare. "Det var väldigt lågt och sårande".


Frågan som splittrat SD

När Kasselstrand och William Hahne (vice ordförande) gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

DALSLAND. När Gustav Kasselstrand omvaldes som ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom, SDU, var det flera gånger dålig stämning mellan de två olika falangerna inom förbundet. De som ville ha in Paula Bieler som ordförande förlorade - och förnedrades. Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon representerade SDU Blekinge på kongressen - men lämnade lokalen efter förbundssekreteraren Stefan Lundkvists tal.

– När en av styrelsens högsta representanter står och skriker i talarstolen om att moderpartiet ska "hålla sina slemmiga händer borta" undrar man ju vad det säger om förbundsledningen, säger Erixon till Nyheter24.

"Väldigt lågt och sårande"

Lundkvist insinuerade även i sitt tal att just Louise Erixon, som varit en av de som försökt lobba in Paula Bieler som ordförande, tagit "sängkammarvägen" till partitoppen.

– Det är klart att det var väldigt lågt och sårande. Men det han sa om partiet var egentligen värre, säger hon.

Efter talet ska Robin Persson, representant för SDU Malmö, ha sagt till Lundkvist att han "är en skam för SDU".

Förlorade med 10 mot 39

Nyheter24 har tidigare rapporterat om kuppförsöket i SDU där Paula Bieler direkt och indirekt fick stöd från moderpartiets ledning. Nu är alltså den striden förlorad och ungdomsförbundet styrs i stället av Sverigedemokraternas mer traditionellt nationalistiska falang. Hon förlorade med 10 röster mot 39. Ett ombud lade ner sin röst.

– Man får respektera vilka delegaterna röstat fram. Men med Bieler hade vi sett ett ungdomsförbund som drar åt samma håll som partiet, säger Louise Erixon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.