Facebookuppdateringen som spreds snabbt från regionchefen. Nu hävdar hon att hon blivit hackad.
Facebookuppdateringen som spreds snabbt från regionchefen. Nu hävdar hon att hon blivit hackad. - Foto: SCANPIX / Faksimil

Moderat länkade till främlingsfientlig sajt - vägrar förklara

Regionchefen Erica Lejonroos är i blåsväder. Nu vill hon inte kommentera det påstådda hacket mot hennes Facebookkonto.


Frågorna vi inte får svar på

Har du fått någon klarhet i vad som hänt med ditt konto?

Vem skulle vilja bryta sig in för att länka till Avpixlat?

Utreds detta på något sätt? Om lösenord till flera ställen är samma så är det ju en risk för riksdagskansliet, eller?

Vad tycker du om Martin Schibbye och Johan Persson och deras historia?

Vad tycker du om sajten Avpixlat?

STOCKHOLM. I helgen spreds en skärmdump som en löpeld på Twitter. I det sågs en Facebookstatus av Moderaternas Erica Lejonroos, regionchef för östra Götaland och fullmäktigeledamot i Sundbybergs kommun, där hon länkade till främlingsfientliga sajten Avpixlat.

I texten på sajten ifrågasätts journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, framför allt när det gäller vilka motiv de skulle ha haft när de tog sig in i Ogadenprovinsen i Etiopien. Den anonyme skribenten påpekar i inledningen att bilden av de båda skönmålats samtidigt som den etiopiska regeringen svartmålats av svenska medier.

Men det är ännu oklart om det faktiskt varit Erica Lejonroos som delat länken. När hon började ifrågasättas hävdade hon att någon annan loggat in på hennes konto för att länka till artikeln "Schibbye och Persson, bakom skönmålningen". 

När Nyheter24 når Lejonroos på måndagen vill hon överhuvudtaget inte svara på frågor om det påstådda hacket (se frågorna vi inte får svar på i faktarutan). 

– Jag vill inte kommentera det där just nu, säger hon.

Om kontot hackats och hon använt samma lösenord på andra ställen skulle det kunna innebära en risk för Moderaternas riksdagskansli. Nyheter24 har sökt kanslichefen Hans Birger Ekström via telefon och via partiets presstab utan framgång.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.