1 av 3
- Foto: Sean Kilpatrick / AP / SCANPIX
Kulturminister Ed Vaizey tvingades gå ut och kritisera sin egen tjänsteman.
2 av 3
Kulturminister Ed Vaizey tvingades gå ut och kritisera sin egen tjänsteman. - Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / SCANPIX
Facebook tillåter inte felaktiga uppgifter om namn, något författaren Salman Rushdie fick erfara.
3 av 3
Facebook tillåter inte felaktiga uppgifter om namn, något författaren Salman Rushdie fick erfara. - Foto: Chris Young / AP / SCANPIX

Brittiska regeringen: "Använd falsk identitet på internet"

Han är it-säkerhetschef för hela den brittiska regeringen. Men Andy Smith manar folket att använda fejkade namn och personuppgifter på sociala medier - och anklagas för att uppmana till brott.


Salman Rushdies kamp

Den kända författaren Salman Rushdie, som egentligen heter Ahmed i förnamn, är en av de som fått känna på hur svårt det kan vara att använda en "fejkad personlighet" på nätet. Facebook krävde hösten 2011 att han skulle använda sig av sitt riktiga förnamn på sin Facebookprofil - annars skulle de plocka ner den. Till slut fick Rushdie ändå rätt och kunde därmed fortsätta använda sitt betydligt mer kända andranamn.

LONDON. Stör du dig på människor som använder fingerade namn och fejkade bilder på exempelvis Twitter och Facebook? Det gör inte Andy Smith, it-säkerhetschef på det brittiska regeringskansliet. Han uppmanar i stället medborgarna att skapa låtsaspersoner på nätet.

– Fyll inte i riktiga uppgifter på sociala medier, det kan användas mot dig, sa han på en konferens enligt Daily Mail.

"Beteende som uppmanar till brott"

Det dröjde, förståeligt nog, inte länge förrän kulturministern Ed Vaizey satte ned foten mot sin egen tjänsteman. Han fick gå ut och påpeka att regeringen inte uppmanar folk att skapa falska identiteter på nätet. Hans motsvarighet inom oppositionen, Labours Helen Goodman, gick dock ett steg längre.

– Det här är den sortens beteende som i slutändan uppmanar till brott. Vi vill ha mer säkerhet på nätet, det är anonymiteten som skapar nätmobbning, säger hon till BBC.

Efter holmgången har Simon Milner, Facebooks chef på de brittiska öarna, fått uppgiften att tala Andy Smith till rätta. Facebook har som policy att plocka ned profiler som utger sig för att vara någon annan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!